Juotko samasta vesipullosta viikosta toiseen? Totuus, joka saa sinut heittämään vanhat muovipullosi oikotietä roskakoriin

Käytetystä muovipullosta juominen vastaa tutkimuksen mukaan bakteerimäärältään samaa kuin nuolisit vessanpönttöä. 

Vesi- tai limupullon uudelleen käyttämisestä on hyötyä monella tapaa; se auttaa säästämään sekä luontoa että lompakkoasi. Vaikka moni meistä käyttää vanhaa muovipulloa vesipullona niin treeneissä kuin työpisteelläkin, tämän luettuasi voi olla, että heität nämä pullot saman tien menemään.

Treadmill Reviewin tekemän tutkimuksen mukaan käytetystä muovipullosta juominen voi olla todellinen terveysriski. Tutkimuksen mukaan muovinen vesipullo voi nimittäin sisältää yhtä paljon bakteereita kuin vessanpönttö. Jopa enemmänkin.

Sama asia kuin söisit lemmikkisi ruokakupista

Viikon ajan urheilijoiden käytössä olleista muovipulloista löytyi pahimmillaan 900 000 bakteeria yhdeltä neliösentiltä. Suurin bakteeripitoisuus mitattiin kohdista, joissa suu pääsee koskettamaan pulloa. Jos et pese vesipulloasi viikkoon, siitä juominen vastaa tutkijoiden mukaan samaa, kuin söisit ateriasi lemmikkisi kulhosta. Mutta sillä erotuksella, että lemmikin kulhon todettiin sisältävän keskimäärin vain 47 000 bakteeria jokaista neliösenttiä kohden. 

Kaikki huonot uutiset eivät suinkaan olleet tässä, sillä tutkijat saivat selville, että peräti 60 prosenttia pullojen bakteereista oli sellaisia, jotka voivat tehdä meidät sairaiksi. Jos sairastelet jatkuvasti ilman erityistä syytä, kannattaa oma vesipullo vaihtaa tai ainakin pestä huolellisesti. 

Vaikka moni meistä jättääkin pullon pesemättä siinä uskossa, että vedellä täytetty pullo ei likaannu, tutkijat suosittelevat tekemään vesipullon pesemisestä päivittäisen rutiinin. Tutkijat vertasivat tuloksia päivittäin pestyihin pulloihin ja totesivat näissä bakteerimäärän huomattavasti pesemättömiä pulloja pienemmäksi.

Jos haluat välttyä bakteeritartunnalta, mutta juoda silti uudelleentäytettävästä pullosta, kannattaa muovinen vesipullo vaihtaa teräksiseen, mielellään pillillä varustettu pulloon. Tutkimuksessa pillillä varustetuista pulloista löydettiin vähiten bakteereita. 

***


Lue myös:

    Uusimmat