Jatkuvasti kipeänä? Näin parannat vastustuskykyäsi

Kylmä sää vetää ihmiset sisätiloihin lämmittelemään. Virukset sen sijaan nauttivat kylmästä ja kuivasta ilmasta, joten talvi on niiden juhla-aikaa. RealSimple neuvoo, miten varaudut virusten hyökkäyksiin parantamalla vastustuskykyäsi.

Hyvä peruskunto ja terveet elämäntavat ovat varmin tae siitä, että myös vastustuskyky on kunnossa. Myös näin voit parantaa vastustuskykyäsi:

Rokota influenssaa vastaan

Influenssarokote sisältää osasia influenssaa aiheuttavasta viruksesta eikä siis aiheuta influenssaa. Jotta rokote toimisi, se pitää ottaa hyvissä ajoin, sillä sen vaikutus alkaa noin kahden viikon kuluttua rokottamisesta. Rokotteen teho vaihtelee vuosittain, eli se ei kuitenkaan ole sataprosenttinen suoja influenssaa vastaan.

Napsi probiootteja

Suuri osa vastustuskyvyn voimasta piilee ruoansulatuskanavassa. Probiootit vaikuttavat myönteisesti terveyteen, sillä ne tasapainottavat ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Probiootteja on lisätty tiettyihin maitoihin, juustoihin ja mehuihin. Luonnollisesti niitä löytyy esimerkiksi piimästä ja hapankaalista.

Ota rennosti

Pitkittynyt stressi saa kehossa aikaan hälytystilan, jolloin keho on alttiimpi tartunnoille. Yritä siis pitää stressi kontrollissa. Hyviä rentoutumistapoja ovat esimerkiksi meditaatio, liikunta ja kunnon yöuni.

Pese ja kuivaa

Käsien pesu on olennaisessa osassa mitä flunssan torjumiseen tulee. Flunssaa aiheuttavat virukset voivat elää iholla jopa puoli tuntia, joten käsiä tulisi pestä säännöllisesti. Kädet pitää myös kuivata hyvin, sillä virukset nauttivat märästä kasvualustasta. Vältä kasvojen koskettelua, ettet kuljeta virusta käsissäsi lähelle limakalvoja.

Kosteuta

Kun ilmankosteus on suuri, virusten on vaikeampi pysytellä ilmassa. Sisätilojen lämmitys tekee kodeista ja julkisista tiloista talvisin hyvin kuivia. Älä siis lämmitä enempää kuin on tarpeen. Jos ilma tuntuu turhan kuivalta, voit myös kokeilla ilmankostuttajaa. Huolehdi kuitenkin sen säännöllisestä puhdistamisesta, ettet tee itsellesi karhunpalvelusta. Likainen ilmankostuttaja on myös oiva alusta pöpöille.

Lähde: RealSimple

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat