Sairaalareissusta ulkomailla yllättävä tuliainen?

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit tulevat Suomeen yleensä sairaalasiirtojen mukana, huomauttaa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos.

Sen lisäksi että ulkomailla joudutaan erilaisiin onnettomuuksiin, moni lomalainen hankkii terveydenhoitoa ulkomaan matkoilla ja myös esimerkiksi kauneusleikkaukset edullisen hintatason maissa ovat yleistyneet.

- Suomalainen matkailija on esimerkiksi sairastunut vakavasti ulkomailla ja joutunut siellä teho-osastolle. Vaikeat, antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit huomataan Suomessa yleensä siinä vaiheessa, kun potilas siirretään tänne sairaalahoitoon, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Antti Hakanen.

Käsihygienia elintärkeää

Mikäli olet sairaanhoidon tarpeessa ulkomailla, sairaalaan on hakeuduttava, Hakanen painottaa sairaalabakteerien riskistä huolimatta.

- Tänä päivänä näitä hyvin vastustuskykyisiä bakteereita on monissa Euroopan sairaaloissa ja ympäri maailmaa. Potilaan ja potilaan omaisten tinkimätön käsihygienia ja käsihuuhteiden käyttö kaikissa käänteissä on ehdottoman tärkeää, Hakanen muistuttaa.

Itse niin kutsutut sairaalabakteerit eivät välttämättä ole taudin aiheuttamiskyvyiltään yhtään sen pahempia.

- Ongelmia tullee, jos oikean tehokkaan antibioottihoidon aloittaminen viivästyy tai sitä ei ole lainkaan. Silloin niillä ihmisillä erityisesti, joilla puolustuskyky syystä tai toisesta on heikentynyt, tilanne voi olla hyvin vakava. Tällöin voidaan jopa olla tilanteessa, että nykyaikaisessa sairaanhoidossakin menetetään perusterveitä ihmisiä.

Suomessa tilanne hallussa

Suomessa resistenssitilanne on kansainvälisesti erittäin hyvä ja lääkärit ovat jo useamman vuoden ajan osanneet pelätä vastustuskykyisiä bakteereja.

- Lääkärit osaavat pyytää lisätutkimuksia, kun potilas on ollut hoidossa ulkomaisessa sairaalassa tai matkalla.

- Laboratoriot ovat kehittäneet diagnostiikkaa ja Suomessa on yksi maailman parhaista seuloista, vaikka bakteerien tarkka diagnostiikka on hankalaa. Me löydämme tällä hetkellä noin yhden bakteerin kuukaudessa Suomessa. Se kertoo siitä, että niitä tulee koko ajan mutta me pystymme hallitsemaan tilanteen.

Antibiootteja myös ruokalihasta

Antibioottiresistenssit bakteerit eivät kuitenkaan ole yksin sairaaloiden ongelma, niitä esiintyy kaikkialla, missä antibiootteja käytetään.

- Me voimme saada näitä bakteereja myös vaikka ruuan kautta - antibiootteja käytetään eläinten tuotannossa sekä tavallisissa lääkärikontakteissa avoterveydenhuollossa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat