Mainos

Sairaalan ja kodin välillä pompotellun 100-vuotiaan tapauksessa onnellinen käänne – edunvalvoja silti nyreissään sairaanhoidon tavasta kuulla vanhusta: "Kun töksäyttää, että haluatko kotiin, niin totta kai hän vastaa joo"

2:12

MTV Uutiset kertoi viime viikolla 100-vuotiaasta, jonka edunvalvojan mukaan hoidettava ei saa tarpeeksi kattavia palveluita elää inhimillistä elämää. Vanhus on nyt päässyt palvelutalojonoon, taloudellinen edunvalvoja Riikka Fransila iloitsee. 

Jonoon pääsyä edelsi Fransilan mukaan yhteinen tapaaminen 100-vuotiasta hoitavan lääkärin, potilasohjaajan sekä vanhuksen sukulaisen kanssa. Tapaamisen aikana pyrittiin selvittämään myös 100-vuotiaan omaa kantaa kotona asumisen jatkamiseen. 

Vaikka Fransila on nyt iloinen vanhuksen pääsystä palvelutalojonoon, niin hän kritisoi potilaan kuulemistapaa. 

– Kun tällaisen 100-vuotiaan ihmisen kanssa juttelee, se on tosi herkkää. Siinä pitäisi olla joku tuttu ihminen juttelemassa siitä asiasta. Kun vaan töksäyttää, että haluatko kotiin, niin totta kai hän vastaa, että joo, Fransila pohtii. 

MTV Uutisten haastattelema 100-vuotiaan vanhuksen sukulainen vahvistaa, että potilaan kuulemistilanne oli haastava. Vanhuksella on muun muassa huono kuulo, mikä vaikeutti kommunikaatiota, sukulainen arvioi. 

Pomputtelun pitäisi loppua

Fransila kertoi aiemmin MTV Uutisille, että huonojalkainen vanhus ei pysty kävelemään, nousemaan istumaan tai kunnolla edes kääntymään sängyssään. Tällä hetkellä vanhus on taas sairaalahoidossa. Ennen kuin Fransila sai tiedon palvelutalojonoon pääsystä, hän pelkäsi, että pomputtelu kodin ja sairaalan välillä jatkuisi. 

– Ambulanssi kuljettelee sinne ja tänne, sairaalasta toiseen. Ei voi olla enää kovin montaa väliaikaista paikkaa, Fransila pohti ennen tietoa palvelutalojonosta. 

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen arviointitoiminnan johtajan Tuulikki Siltarin mukaan Helsingissä hoitopaikka järjestyy yleensä melko nopeasti. 

– Mediaaniaika Helsingissä on ollut sellainen 20–25 vuorokautta, Siltari kertoo. 

Hoitopaikan tulisi järjestyä kolmessa kuukaudessa

100-vuotiaan edunvalvoja Fransila kertoo, että uskoo, että nyt sekä hän että hänen hoidettavansa voivat rauhoittua ilman pelkoa seuraavasta kotiuttamispäätöksestä. 

– Seuraavaksi jännitetään sitä, milloin ja minkälaisen paikan 100-vuotias saa, Fransila pohtii. 

Lain puitteissa hoitopaikka tulee järjestää 90 vuorokaudessa eli kolmessa kuukaudessa. 

Otsikkoa korjattu 13.3.19: Otsikossa luki aiemmin virheellisesti omaishoitaja. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja