Mainos

Saimaannorpille ennätysmäärä poikasia

Kannan kasvu on kalastusrajoitusten ansiota. Noin 60 prosenttia poikasista syntyi alueilla, joilla ei kalasteta norpalle vaarallisilla kalanpyydyksillä huhti-kesäkuussa.

Saimaannorpan pesä- ja poikaslaskennoissa on todettu syntyneen tänä vuonna ennätykselliset 63 poikasta eli kuuttia. Norppakanta on kasvanut ainakin Pihlajavedellä ja Etelä-Saimaalla.

Metsähallituksen organisoimaan pesien etsintään osallistui yli 50 pesälaskijaa hiihtäen, moottorikelkoin ja kelirikkoaluksin. Eteläisen Saimaan laskennat suoritti WWF, joka löysi ilokseen Ristiinasta ensimmäisen norpan makuupesän koko 25-vuotisen toimintakautensa aikana.

Norppien voidaan siis olettaa olevan palaamassa vanhoille asuinsijoilleen. Erittäin uhanalaisten viiksiniekkojen syntyvyys on 2000-luvulla vaihdellut 52-57 poikasen välillä. Ennen tämän kevään poikastuottoa norppia oli noin 250 yksilöä ja välittömän sukupuuton uhkan arvioidaan poistuvan vasta kun norppakanta kasvaa 400:aan.

Norppakannan kasvusta voidaan Metsähallituksen tiedotteen mukaan kiittää osakaskuntia, jotka ovat tehneet Metsähallituksen kanssa vapaaehtoisia kalastusrajoituksia korvausta vastaan. Tänäkin vuonna noin 60 prosenttia poikasista syntyi alueilla, joilla ei kalasteta norpalle vaarallisilla kalanpyydyksillä huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun. Näin yhä useampi 1990-luvun lopulla syntynyt poikanen on rajoitusten ansiosta välttänyt kalaverkot ja saavuttanut sukukypsyyden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.