Sailaksen työryhmä unohti ympäristön

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää valtiosihteeri Raimo Sailaksen johtaman työllisyystyöryhmän raporttia ympäristönsuojelun kannalta kestämättömänä.

Suomenlinnaan viikonloppuna kokoontuneet liittovaltuutetut hämmästelevät, ettei Sailaksen esityksessä puhuta sanaakaan ympäristöveroista, joilla luonnonvarojen kokonaiskulutusta ja saastuttamista kyettäisiin laskemaan.

Sen sijaan raportissa ehdotetaan esimerkiksi joukkoliikenteen arvonlisäveron nostamista ja työmatkavähennyksen korottamista. Toteutuessaan tämä merkitsisi selvää tulonsiirtoa julkisten kulkuvälineiden käyttäjiltä yksityisautoilijoille.

Luonnonsuojeluliitto pitää työryhmän tapaa ratkoa työllisyyskysymyksiä täysin vanhentuneena. Työryhmä pyrkii vaikuttamaan työttömyyteen ja kartuttamaan valtion hupenevia verovaroja keinoilla, jotka perustuvat talouskasvulle ja koville yhteiskunnallisille arvoille.

Luonnonsuojeluliiton mielestä valtion syvät rakenteelliset ongelmat edellyttävät aivan toisenlaista lähestymistapaa.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että luonnonvarojen kokonaiskulutus henkeä kohden on Suomessa korkeampaa kuin missään muualla maailmassa. Kestämättömien tuotanto- ja kulutustapojen suosimisen sijaan seuraavan hallituksen tulisi käynnistää ekologinen ja työllisyyttä tukeva verouudistus, jolla verotuksen painopistettä siirretään asteittain työn verotuksesta luonnonvarojen kulutuksen ja saastuttamisen verotukseen.

Luonnonsuojeluliiton mukaan verouudistuksen tavoitteena tulisi olla maamme kulutus- ja tuotantorakenteen saattaminen kestävälle pohjalle. Uudistus ei liiton mukaan nostaisi kansalaisten kokonaisverotaakkaa eikä heikentäisi elinkeinoelämän kilpailukykyä, kuten ammattiyhdistysten ja teollisuuden piirissä on annettu ymmärtää.

Luonnonsuojeluliiton mielestä ympäristöverojen osuus valtion verotuloista tulisi nostaa seuraavalla hallituskaudella nykyisestä 6,5 prosentista 10 prosenttiin. Ympäristöverojen tuotto nousisi näin 2,4 miljardilla eurolla, josta 1,8 miljardia voitaisiin käyttää tuloverojen, työnantajamaksujen ja arvonlisäverojen vähentämiseen. Loput 600 miljoonaa euroa tulisi käyttää peruspalvelujen tukemiseen.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että Suomi sitoutui Johannesburgin huippukokouksessa rajoittamaan talouskasvun kielteisiä ympäristövaikutuksia ja hidastamaan merkittävästi luonnon monimuotoisuuden vähenemistä.

- Luonnon tasapainon järkkymistä ja biologisen monimuotoisuuden vähenemistä ei voida pysäyttää, ellei samalla oteta käyttöön tehokkaita taloudellisia ohjauskeinoja, luonnonsuojeluliitto painottaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat