Sähkövikojen paikantamisessa kokeillaan nyt robottihelikopteria

Lentorobotit kasvava toimiala 1:53

Miehittämätöntä robottihelikopteria kokeillaan Suomessa sähkölinjojen ennakkotarkastuksissa ja vikojen paikannuksessa ensimmäistä kertaa Euroopassa.

Neitsytlentonsa median silmien edessä miehittämätön kopteri teki tänään Kontiolahdella Pohjois-Karjalan Sähkön verkkoyhtiön linjalla.

Suomalaisille verkkoyhtiöille robottikopteri on yksi paristakymmenestä meneillään olevasta tutkimushankkeesta, joilla yritetään parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja lyhentää sähkökatkojen pituutta.

Tietojen purku nopeutuu

Pienestä koostaan huolimatta miehittämätön ilma-alus pystyy tallentamaan suunnattomasti tietoa sähköyhtiölle.

– Aineistoista löydetään komponettivikoja eli sellaisia asioita, jotka täytyy sähköverkosta korjata. Sen lisäksi puita ja muuta kasvillisuutta, joka uhkaa sähköverkkoja, luettelee toimitusjohtaja Tero Heinonen Sharper Shape -yhtiöstä.

Kerätty tieto analysoidaan automaattisesti, ja se säästää merkittävästi käsityötä ja nopeuttaa päätöksiä.

– Minuuteissa tai korkeintaan tunneissa voidaan analysoida tieto, minkä läpikäynti on aikaisemmin kestänyt vaikka kuukauden, arvioi kokeilussa mukana olevan PKS Sähkönsiirto Oy:n kehityspäällikkö Jukka Ahonen.

Maksimikorkeus 120 metriä

Robottihelikopteri lentää muutaman kymmenen metrin korkeudessa ennakolta ohjelmoitua reittiä pitkin. Itse kopterirunko maksaa vain muutamia tuhansia euroja, mutta teknologiakustannusten kanssa hinta nousee lähelle 100 000 euroa.

– Laitteessa on laserkeilain, joka muodostaa maastosta ja sähköverkosta kolmiulotteisen mallin. Lisäksi laitteessa on kamerat, joilla saadaan tarkkoja kuvia sähköverkosta, Heinonen kertoo.

Kokeilussa haetaan ennen muuta kustannussäästöjä. Sähköyhtiöissä on halua siirtyä lentotarkastuksissa kokonaan miehittämättömiin lentoihin.

– Jos puolitetaan nykyiset kustannukset, niin siitä voisi lähteä liikkeelle, Ahonen haastaa palveluntuottajia.

Uuden teknologian testaamista rahoittaa Sähkötutkimuspooli, jossa ovat mukana verkkoyhtiöt, toimialan palveluyritykset ja sähköteollisuuden laitevalmistajat.

Alan kasvuennusteet huikeita

Miehittämättömien ilma-alusten käytön arvioidaan kasvavan lähivuosina räjähdysmäisesti monille uusille toimialoille. Lentoroboteille on käyttöä esimerkiksi maataloudessa ja metsävarojen kartoituksessa.

– Miehittämättömät ilma-alukset ovat murroksen kynnyksellä. Ne ovat tulossa todelliseen tuotantokäyttöön, Heinonen lupaa.

Kansainvälisesti toimialan on laskettu synnyttävän satoja tuhansia työpaikkoja vuoteen 2050 mennessä.

– Suomessa ala työllistää nyt muutamia kymmeniä ihmisiä, laskee Heinonen.

Lupaehdot valmisteltavina

Viranomaiset valmistelevat parhaillaan miehittämättömiä aluksia koskevia uusia lentomääräyksiä ja lupaehtoja. Sekä alan yritysten että verkkoyhtiöiden toiveena on, että robottikopterit saadaan jo lähitulevaisuudessa ilmaan nykyistä nopeammin ja joustavammin.

– Nykyisin ammattimaiseen lentämiseen tarvitaan ilmatilan varaus. Myrskyn jälkeen olisi sekä verkkoyhtiön että kuluttajien etu, jos ilmaan päästäisiin nopeasti, Heinonen toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat