Sähköpyöräilyn suosio noussut räjähdysmäisesti – uutta ajokkia voi joutua odottamaan jopa 2 vuotta

1:48
Sähköpyöräilyn suosio kasvaa kohisten

Sähköpyöräilyn suosio kasvaa etenkin kaupunkilaisten keskuudessa. Kovan kysynnän ja komponenttipulan takia uutta ajopeliä saattaa joutua odottamaan jopa kaksi vuotta.

Suomi on Pyöräliiton mukaan iso pyöräilymaa eurooppalaisessa vertailussa. Monelle sähköavusteinen polkupyörä on vihreä valinta, joka korvaa kakkosauton tai joukkoliikenteen käytön. 

Muun muassa polkupyöriä valmistavan suomalaisen Helkaman mukaan etenkin työsuhdepyöriä menisi nyt enemmän, kuin niitä pystytään toimittamaan. 

Tiettyjä pyörämalleja voi joutua komponenttipulan takia odottamaan jopa kaksi vuotta. 

–Kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti, eikä tarjonta pysy mukana, kun ei ole komponenttisaatavuutta, Helkaman myyntipäällikkö Harri Halme kertoo.

Helkamalla jo 70 prosenttia liikevaihdosta tulee sähköpyöristä. 

Halme uskoo, että suosioon on vaikuttanut esimerkiksi bensan hinnan nousu.

Erityisasiantuntija: Sähköpyöräily on vahvistuva trendi

Vuonna 2021 tuli voimaan työntekijöille enintään 1 200 euron arvoinen polkupyöräetu, joka on verovapaata tuloa. Moni palveluntarjoaja on mahdollistanut sen, että leasing-kauden päättyessä työntekijä voi lunastaa käytössään olleen pyörän sopuhintaan.

– Viime vuonna 2021 myytiin 43 tuhatta sähköpyörää. Niistä valtaosa oli tämän polkupyöräedun piirissä, Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo kertoo.

Sähköavustus toimii ainoastaan silloin kun pyörää poljetaan. Sähköpyörä kulkee maksimissaan 25 kilometrin tuntivauhtia. 

– Sähköpyörä avaa sen mahdollisuuden, että oikeastaan kaikki matkat muuttuvat sopiviksi, jos puhutaan esimerkiksi sellaisista kaupunkiolosuhteissa tapahtuvista työmatkoista.

– Se on varmasti vahvistuva trendi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja