Sähköpyörän tai -skuutin lataaminen eteisessä voi olla kohtalokas virhe

Näin roihuaa sähköskuutin ja -pyörän akkupalo 1:00
Sähköskuuttien ja -pyörien akkupalot ovat harvinaisia, mutta äärimmäisen vaarallisia. Katso videolta, miltä akkupalo näyttää.

Suomessa on myyty jo yli 100 000 sähköpyörää, joiden lisäksi myös sähköpotkulautoja eli sähköskuutteja löytyy yhä useammasta taloudesta. Laitteisiin liittyvän akkupalon riski on syytä tiedostaa. Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miltä sähköskuutin ja -pyörän akkupalot näyttävät.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan, että erilaiset sähköpyörät ja -potkulaudat yleistyvät Suomessa nyt ennätyksellistä tahtia.

Sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden yleistyessä myös niiden ominaisuudet paranevat ja akut kasvavat. Akut ovat jo nyt tehokkaampia kuin mitä kodeissa on tavallisesti totuttu säilyttämään.

Akkupalot ovat tilastojen valossa harvinaisia, mutta niiden vaarallisuutta ei missään nimessä saa aliarvioida. If haluaa kiinnittää huomiota laitteiden turvalliseen käyttöön sekä lataukseen ja toteutti havainnollistavan palotestin.

If kertoo tiedotteessaan korvanneensa kotivakuutusasiakkailleen joitain sähköisten kulkuneuvojen akkupaloista johtuvia vahinkoja viime vuosien aikana. Se kuitenkin korostaa, että vaikka tapausten lukumäärä on vähäinen, on kyseessä aina vakava ja vaarallinen tilanne.

– Yhdessä tapauksessa sähköpyörän akku räjähti ollessaan latauksessa parvekkeella. Irtaimiston vahingot paloista voivat olla mittavia ja lisäksi muutamassa tapauksessa on tullut myös lieviä henkilövahinkoja, kommentoi tiedotteessa Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Akkupalotesteissä vakavia havaintoja

If testasi sähköisten kulkuneuvojen akkupaloja turvallisissa testiolosuhteissa ammattilaisten valvonnassa. Testeissä akkuihin aiheutettiin tarkoituksellisesti vika.

Tulokset eivät jätä sijaa jossittelulle. Sähkökäyttöisten kulkuneuvojen akkujen palot ovat arvaamattomia. Palo voi syttyä joko voimakkaasti räjähtäen tai vähitellen. Joissain tapauksissa akuista lensi materiaalia useiden metrien päähän. Kaikkia paloja yhdisti myrkyllinen savu.

Valitse latauspaikka ja -aika huolella

Kodeissa on nykyään monenlaisia akkuja käyttäviä laitteita, mutta sähköpyörien ja muiden sähköisten ajoneuvojen akut ovat tehokkaampia kuin esimerkiksi kännyköiden akut. Tämä tekee niiden akkupaloistakin vaarallisempia.

Kuten mitä tahansa akkulaitteita, tulisi sähköistenkin kulkuneuvojen akkuja ladata vain sinä aikana, kun olet itse hereillä ja pystyt valvomaan akunlatausta. Tilassa olisi hyvä olla palovaroitin.

– Jokaisen olisi hyvä miettiä oman asuntonsa pohjaratkaisua sen suhteen, missä nukutaan ja missä oleskellaan ja missä on esimerkiksi syttymisriskin omaavia sähkölaitteita, Utunen muistuttaa.

Vaikka sähköskuuttia tai -pyörää voi ladata ihan tavallisesta kotipistorasiasta, on latauspaikalla merkitystä turvallisuudelle. On suositeltavaa, että akut ladataan avarassa tilassa kaukana helposti syttyvistä materiaaleista. Esimerkiksi pahvilaatikkojen valtaama autotalli tai takkien ja kenkien täyttämä eteinen tarjoavat mahdolliselle akkupalolle runsaasti lisäsytykettä. 

Sähköpyörien ja -skuuttien lataaminen eteisessä voi tuntua hyvältä ajatukselta, mutta eteinen on usein kodin ainoa hätäpoistumistie. Mikäli näin on, olisi laitteiden lataaminen hyvä suorittaa muualla, jotta mahdollisen akkupalon sattuessa hätäpoistumistie on vapaana.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat