Sähköpiiskaa ja potkimista – kirja paljastaa eläinten julman kohtelun

Potkimista, lyömistä ja sähköpiiskan käyttöä. Salainen päiväkirja eläintiloilta -uutuuskirjan mukaan eläimiä kohdellaan monilla tuotantotiloilla julmasti.

Into Kustannuksen julkaisema kirja perustuu eläintenhoitajaksi opiskelleen Eveliina Lundqvistin päiväkirjamerkintöihin. Hän työskenteli tai vieraili alle vuoden aikana lähes 20 eläintilalla eri puolilla Suomea. Tilojen nimiä ei mainita.

Lundqvist halusi kertoa kokemuksistaan, jotta ihmiset saavat tietää, mitä tuotantotilojen suljettujen ovien takana tapahtuu. Hän huomasi eläintuotannon perustuvan pitkälti väkivaltaan. Lundqvistin mielestä eläimiä ei nähdä yksilöinä, vaan tuottavina koneina.

– Eläimiä kohdeltiin huonommin kuin oletin. Jos sika haluttiin liikkeelle, sitä lyötiin, hän sanoo.

Kirjassa sanottua

-Mietin, alanko minäkin nähdä lehmät koneina. Pelkkä ajatuskin hirvitti. Tiesin, että ihminen turtuu näkemäänsä melko helposti eikä koe tekemäänsä enää vääräksi.

-Jotkut elämistä huusivat kuin syötävät. Niiden suu oli auki ja kieli työntyi ulos. Epätoivoinen ammuu-huuto kuului kauas. En ole koskaan kuullut mitään vastaavaa. Tilalliset ja muu apujoukko nauroivat pilkallisesti eläimen hädälle.

-Joskus, tai oikeastaan aika useinkin tuntuu, etteivät eläintilojen arkkitehdit ja omistajat lue eläinten käyttäytymisoppaita, vaan pelkästään eläinsuojelulakia. Laista katsotaan minimi ja toimitaan sen mukaan.

-Toivoisinkin, että jokainen ihminen näkisi vasikan nupoutukset (sarvien kasvamisen estäminen kudosta polttamalla), porsaiden kastroinnin, kanojen kannibalismin ja eläinten teurastamiset ja päättäisi sen jälkeen, ostaako vielä eläintuotteita.

  Erityisesti hätkähdytti sähköpiiskan käyttö eläimiä paikasta toiseen siirrettäessä. Lain mukaan sähköpiiskaan voidaan turvautua, jos täysikasvuisia eläimiä ei saada muilla keinoin liikkeelle. Lundqvistin mukaan piiskaa kuitenkin käytettiin esimerkiksi tilanteissa, joissa sika ei olisi edes pystynyt liikkumaan edessä olleen toisen sian vuoksi. 

Kirjassa kerrotaan lukuisista tilanteista, joita eläimiä lyödään ja potkitaan, jotta ne saadaan liikkeelle. Lyömiseen käytettiin esimerkiksi lantakolaa ja metalliputkea. Myös Lundqvistilta lyömistä vaadittiin. Kun hän kieltäytyi, tuli sanomista.

MTK kummeksuu väitteitä 

Tuottajajärjestö MTK:ssa kummeksutaan kirjan väitteitä. Tuotantoeläinten terveyteen ja hyvinvointiin perehtynyt asiantuntija Leena Suojala sanoo, ettei ole nähnyt tuottajien käyttävän sähköpiiskaa tuotantoeläintiloilla 1980-luvun jälkeen. Hän sanoo, että teuraskuljetuksia velvoittavat tarkat ohjeet, joita tarkastuseläinlääkärit valvovat. 

– Minulla on sellainen kuva, etteivät monet teuraskuljettajat enää edes pidä sähköpiiskaa mukana, koska siitä ei koeta olevan mitään hyötyä, vuosia eläinlääkärinä toiminut Suojala sanoo.

Evira valvoo keskushallinnon viranomaisena eläinsuojelulain noudattamista. Evirasta ei haluttu tänään kommentoida kirjaa STT:lle. 

Lue myös:

    Uusimmat