Pentutehtailijan kynsistä pelastettiin kymmeniä kissoja sydäntä särkevässä kunnossa – kärsiviä eläimiä jouduttiin lopettamaan: "Apu tuli liian myöhään"

0:24
Eläinaktiivit pelastivat kymmeniä kärsiviä kissoja pentutehtailijan kynsistä Alavudella. Varoitus, kuvat saattavat järkyttää herkimpiä!

Alavuden seudun Eläintiimi Ry:n aktiiveilla oli tavallista kiireisempi ja järkyttävämpi maanantai. Paikalliselta pentutehtaalta, joka oli ollut tiimin tiedossa jo pitkään, saatiin vihdoin viranomaisten luvalla pelastettua sydäntä särkevän heikossa kunnossa olevia kissoja ja kissanpentuja.  

Pentutehtailijan toimintaan oli yritetty puuttua jo useita kertoja aiemminkin, kuitenkaan onnistumatta.

– Viranomaiset olivat käyneet paikalla aiemminkin ja omistaja oli saanut ohjeita muutoksille, mutta mitään ei ollut tapahtunut, yhdistyksen aktiivi ja varapuheenjohtaja Janita Heimonen kertoo.

Maanantaina eläintiimi sai viranomaisen mukaansa pentutehtaalle ja vihdoin lupa kissojen pelastamiselle järkyttävistä oloista saatiin.

– Kissat olivat todella huonossa kunnossa, kuljetimme ne vain suoraan eläinlääkäriin. 

Löydetyistä pennuista kaksi jouduttiin lopettamaan. Toisella herpesvirus oli iskenyt silmään ja puhkaissut sen. Toinen pentu oli todella aliravittu ja sydän veteli viimeisiään.

– Apu näille pennuille tuli liian myöhään. Molemmat saivat kuitenkin tuntea vielä sylin lämmön ennen lyhyen elämänsä loppua, Heimonen kertoo surullisena.

Lopuilla pennuista oli myös pahoja silmäoireita, loisia, aliravitsemusta ja erilaisia kehityshäiriöitä johtuen sisäsiittoisuudesta.

– Emot ovat toimineet pelkkinä synnytyskoneina, ja olivat fyysisesti aivan lopussa. Kaikki kissat ovat tällä hetkellä lääkekuurilla, ja menetyksiä on varmasti vielä tulossa lisää, hän kertoo.

Raha, raha, raha

Heimosen on vaikea uskoa, että eläimiä rääkkäävillä ja kaltoinkohtelevilla ihmisillä olisi "kaikki kotona".

– Ihmisen on pakko olla jollain tasolla kylmä, jos esimerkiksi tällaiseen järkyttävään pentutehtailuun lähtee.

Hän pitää taloudellista motiivia kuitenkin kaikkein painavimpana.

– Rahasta tässä on kyse. Raha, raha, raha, muusta ei välitetä.

Vaikka Heimonen on nähnyt eläinsuojelutyössä paljonkin järkyttäviä asioita, maanantain tapausta oli silti vaikeaa uskoa.

– Tämä on sellainen juttu, josta ehkä lukee lehdissä tai kuulee, että jossain muualla tällaista toimintaa on. Se, että täällä meidänkin pienellä paikkakunnalla tällaista tapahtuu, on todella järkyttävää.  

Janita toivookin, että asia vietäisiin eteenpäin ja omistaja saisi pentutehtailustaan tuntuvan tuomion.

Huutava resurssipula

Heimosen mukaan paras tapa parantaa eläinten tilannetta Suomessa olisi lisätä ihmisten tietoisuutta eläinten tarpeista ja oikeuksista. Myös lakiuudistus olisi tarpeen.

– Lain uudistaminen olisi äärettömän tärkeää, sillä vielä tällä hetkellä lemmikkien katsotaan käytännössä olevan vain ihmisen omistamia esineitä.

Hän myös kertoo tuomioiden olevan niin löysiä, ettei eläinten kaltoinkohtelusta edes tule tuntuvia seurauksia.

Annettuja tuomioita ei myöskään pystytä valvomaan huutavan resurssipulan takia.

– Tuomiona voi olla esimerkiksi viiden vuoden eläimenpitokielto, mitä ei pystytä edes millään tasolla valvomaan, hän kertoo.

– Asunnossa voi vaikka asua kaksi ihmistä, joista toisella on kielto. Mikään ei kuitenkaan estä toista asukasta ottamasta lemmikkiä.

Heimonen myös painottaa, että niin kauan kuin ihmiset haluavat ostaa paperittomia eläimiä rotukissoja ja -koiria halvemmalla, pentutehtaiden toiminta tulee myös jatkumaan.

– Niin kauan kuin kysyntää tällaisille pennuille on, niin vastaavasti tarjontakin pysyy samalla tasolla, hän toteaa synkästi.

5:39
Kesän tavallisimpia lemmikkien kaltoin kohtelutapauksista ovat kuumiin autoihin jätetyt koirat. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja