Sisältö voi järkyttää: Oikeutta eläimille julkaisi salakuvia sikaloista – "Ei voi olla niin, että meillä on laki, jonka periaatteita ei tarvitse noudattaa"

Video ei herkimmille! Eläinsuojeluyhdistys salakuvasi 12 sikalassa eläinten järkyttäviä oloja

Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemat tuoreet salakuvat 12 suomalaisesta sikalasta tuovat esille vakavia puutteita eläinten oloissa. Yhdistys on tehnyt rikosilmoituksen sikaloiden oloista.

Oikeutta eläimille -yhdistys kertoo tiedotteessaan, että sikaloista kymmenen on saanut viime vuonna eläinten hyvinvointikorvausta yhteensä yli puoli miljoonaa euroa.

Ensimmäisen kerran salakuvat sikaloista nousivat uutisiin 15 vuotta sitten, vuonna 2007. 

– Lupauksista huolimatta eläinten oloja ei ole parannettu millään merkittävällä tavalla, järjestö toteaa tiedotteessaan.

”Puutteita myös eläinten hoidossa”

Yhdistyksen mukaan nyt julkaistut kuvat on otettu tämän syksyn aikana 12 sikalassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Päijät-Hämeen alueella.

Seitsemällä tiloista tuotettiin porsaita. 

– Näistä viidellä emakot olivat ahtaissa, kääntymisen estävissä häkeissä. Kahdella tilalla oli käytössä tiineytyshäkit, joissa tilaa oli yhtä vähän. Kahdella tilalla porsineet emakot olivat karsinassa, jossa ne mahtuivat ottamaan muutaman askeleen myös sivulle, tiedotteessa luetellaan.

Kuvat osoittavat yhdistyksen mukaan vakavia puutteita myös eläinten hoidossa. 

Yhdellä tilalla kuvaajat kävivät yhdistyksen mukaan kaksi kertaa.

– Ensimmäisellä käynnillä emakolla havaittiin peräsuolen ulosluiskahdus. Samassa karsinassa olleet porsaat nakersivat hampaillaan emonsa peräsuolta. Seuraavalla käynnillä 13 päivää myöhemmin emakon vamma oli edelleen hoitamatta.

– Useammalla tilalla sioilla oli haavoja ja pahoja naarmuja. Yhdellä porsaalla oli noin kämmenen kokoinen vereslihalla oleva pintahaava. Usealla tilalla eläinten häntiä oli purtu ja tyngät vuosivat verta. Usealla tilalla emakoilla oli makuuhaavoja, osa vereslihalla, tiedotteessa selvitetään.

Kuolleita sikoja oli yhdistyksen mukaan jätetty lisäksi sikaloiden käytäville, raahattu ulos villieläinten ulottuville ja yhdessä sikalassa jätetty ulos traktorin kauhaan. 

Rikosilmoitus on tehty

Oikeutta eläimille kertoo jättäneensä poliisille rikosilmoituksen sikaloista, joissa kuvat on otettu. 

Perustelujen mukaan siat eivät mahdu liikkumaan riittävästi, niiden pitopaikat eivät ole puhtaita eivätkä ne saa asianmukaista hoitoa, jos ne sairastuvat.

– Eläinsuojelulaki vaatii, että eläinten käyttäytymistarpeet tulisi ottaa huomioon. Sikaloiden ahtaissa oloissa tämä ei toteudu alkuunkaan, Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä sanoo tiedotteessa

– Ei voi olla niin, että meillä on laki, jonka periaatteita ei yksinkertaisesti tarvitse noudattaa. Salakuvat osoittavat, että eläinsuojelulain periaatteet ovat pelkkää sanahelinää.

Lue myös:

    Uusimmat