Mainos

Sähkön tarjoushinnat nousseet yli 10 prosenttia

Kotitalouksien sähköenergiasta maksama hinta on tämän vuoden aikana kallistunut jo 12 prosenttia, Energiamarkkinavirasto kertoo. Maltillisinta nousutahti on ollut Itä-Suomessa ja Uudellamaalla, rivakointa Länsi-Suomessa. Sähkölämmitystä käyttävissä talouksissa sähköenergian hinta on kallistunut eniten eli peräti 14-16 prosenttia.

Hintojen nousun vuoksi kuluttajien kannattaisi nyt ehdottomasti kilpailuttaa sähkönsä, Energiamarkkinavirasto kannustaa. Tarjouksia metsästämällä voi säästää vuodessa jopa satoja euroja.

Energiamarkkinavirasto pitää itse yllä nettiportaalia, jossa eri sähköyhtiöiden ajantasaisia hintoja voi helposti vertailla.

Tarjoushinnat nousivat julkisia rivakammin

Suomalaiset ovat tähän saakka olleet varsin laiskoja kilpailuttamaan sähkötarjouksia, ja valtaosa ostaa sähkönsä yhä paikallisen sähköyhtiön julkisella vähittäishinnalla.

Joissain tapauksissa se saattaakin olla edullisin vaihtoehto, sillä myös julkiset hinnat vaihtelevat suuresti eri yhtiöiden välillä. Lisäksi tarjoushinnat ovat Energiamarkkinaviraston mukaan nousseet tämän vuoden aikana selvästi julkisia vähittäishintoja nopeammin. Toistaiseksi voimassa olevien tarjouksien keskihinta nousi tammi-syyskuussa 16 prosenttia, määräaikaiset yhden ja kahden vuoden sopimukset kallistuivat 26 prosenttia. Sähkölämmitystalouksille kaupatut tarjoustuotteet kallistuivat lähes kolmanneksella.

Kotitalouksien sähkölaskun loppusummaan vaikuttavat myös sähkön siirtohinnat. Ne ovat nousseet vuoden alusta keskimäärin vain reilun prosentin, minkä ansiosta kotitalouksien kokonaissähkölasku on vuodenvaihteesta kallistunut noin seitsemän prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.