Sähkön siirtohintojen nousu tulee todennäköisesti jatkumaan – Carunalta viileä viesti: Korotuspaine säilyy jatkossakin

Näin Carunan sähkönsiirtomaksujen korotus vaikuttaa omakotitalossa asuvaan 6:09
Video: Näin sähkönsiirtomaksujen korotus näkyy laskussa.

Caruna Oy tiedotti eilen, että yhtiön verolliset sähkönjakeluhinnat nousevat 1. marraskuuta alkaen keskimäärin 3,9 prosenttia. Caruna Espoo Oy:n hinnat pysyvät ennallaan.

Carunan varatoimitusjohtajan Jyrki Tammivuoren mukaan hintojen korotuspaine tulee säilymään myös jatkossa, vaikka päätöksiä uusista hinnankorotuksista ei ole tehtykään.

Korotuspaine ei kosketa pelkästään Caruna Oy:ta, vaan myös muita pääsääntöisesti haja-asutusalueilla toimivia yhtiöitä.

– Verkkoinvestoinnit säävarmuuden parantamiseksi kohdistuvat pääasiassa haja-asutusalueille, joissa kunnostettavaa ja ylläpidettävää sähköverkkoa on paljon ja asiakasmäärä on kaupunkiyhtiöitä vähäisempi.

Käytännössä säävarmuutta haja-asutusalueilla parannetaan sillä, että olemassa olevat ilmajohdot korvataan maakaapelilla. Säävarmuutta voidaan parantaa myös sillä, että johtokatuja raivataan leveämmäksi.

Asiakkaat käärmeissään

Viime vuosina Caruna on nostanut sähkön siirtohintoja useita kertoja. Edellisen kerran Caruna Oy nosti sähkön siirtohintoja heinäkuussa 2018.

Caruna Espoon osalta hintoja korotettiin viimeksi vuonna 2017.

– Tämä johtuu siitä, että verkon rakenne ja modernisointi pystytään tekemään poistojen tahdissa, jolloin ei synny ylimääräistä tai lisääntyvää kustannusvaikutusta, Tammivuori sanoo.

Tieto hinnankorotuksista on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä. Tammivuoren mukaan Carunalla ymmärretään hintojen korotusten herättämä pahennus.

– Kukaan ei pidä hintojen noususta ja ymmärrämme sen hyvin. Pyrimme kuuntelemaan asiakkaita.

Sähkömarkkinalaki hinnannousun taustalla

Syyskuussa 2013 voimaan tullut sähkömarkkinalaki edellyttää, että sähkön toimitusvarmuus paranee portaittain vuoden 2028 loppuun mennessä.

Lain mukaan vuodesta 2028 alkaen myrskyn tai lumikuorman aiheuttama sähkökatko saa kestää kaupunki- ja taajama-alueilla enintään kuusi tuntia ja haja-asutusalueella enintään 36 tuntia.

Lainsäädäntö on patistanut sähköverkkoyhtiöitä tekemään investointeja verkkoonsa, mikä puolestaan näkyy sähkönjakeluhintojen nousuna.

– Jos katsoo hinnannousun taustaa, se johtuu nimenomaan sähkömarkkinalaista, Tammivuori sanoo.

Carunan osuus Suomen sähkönjakelusta on noin 20 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat