Mainos

Sähkön siirtohinnat yllättävän alhaisia

Sähkön siirrosta on peritty yllättävän alhaisia hintoja. Parikymmentä sähköyhtiöitä on perinyt kuitenkin asiakkailta kovempia hintoja kuin energiamarkkinavirasto sallisi.

Peräti 80 prosenttia sähköyhtiöistä on perinyt sähkön siirrosta yllättäen alhaisempaa hintaa kuin viranomaisten edellyttämä sähköverkon kohtuullinen tuotto edellyttäisi.

Energiamarkkinaviraston laskelmien mukaan tuottoa jäi ottamatta viime vuonna noin 60 miljoonaa euroa. Parikymmentä sähköyhtiöitä on perinyt kuitenkin asiakkailta kovempia hintoja kuin energiamarkkinavirasto sallisi.

-Ne yritykset, jotka ovat jääneet siirtohinnoissa alle, ovat yleensä pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Mutta on siellä pari isompaakin, toteaa Energiamarkkinaviraston ryhmäpäällikkö Antti Paananen.

Yhtiöiden varovaisuus hinnoittelussa on yllättävä uutinen. Energiabisneksessä on siis sittenkin sijaan humanismille.

-Siellä on varmasti omistajia, jotka haluavat että asiakkaalle mahdollisimman edullinen sähkö on se tärkein kuin että omistajille tulevat osingot, ja toisissa pyritään mahdollisimman suureen osinkoon, Paananen pohtii.

Hintatason valvonnassa vuosien 2005-2007 tuottoa arvioidaan kokonaisuutena ja se hillitsee jonkin verran pikaisia korotusaikeita. Kohtuulliseksi tuotoksi viranomainen hyväksyy 4-5 prosenttia verkkoon sidotusta pääomasta. Energiamarkkinavirasto laskee, että parikymmentä yhtiötä otti sähkön siirrosta liian kovan hinnan. Tällaista tuottoa nostettiin 20-30 miljoonaa euroa.

Yhtiöiden nimiä virasto ei halua kertoa, koska postia yhtiöille lähtee asiasta vasta lähipäivinä. Kuluttajille liikaa perittyjen siirtohintojen palautuksia on luvassa vasta vuonna 2008.

Siirtohintojen kohtuullisuudesta on marraskuussa tulossa markkinaoikeuden ratkaisu. Peräti 76 sähköyhtiötä on valittanut energiamarkkinaviraston tuottotasosta. Yhtiöt vaativat oikeudessa korkeampia tuottoja sähkön siirrosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.