Sähkön hinta laski viime vuodesta 64 prosenttia – vuoden kallein ja halvin päivä osuivat samalle viikolle

Sähkön keskihinta laski viime kevään aikana hintakriisiä edeltävän tason tuntumaan, mutta lyhyen aikavälin hintavaihtelut olivat aiempaa suurempia, kertoo Energiateollisuus ry.

Tiedot pohjautuvat sähköpörssi Nord Poolin vuoden 2023 hintatietoihin.

Tukkusähkön keskihinta oli tänä vuonna 56,5 euroa megawattitunnilta. Varsinaisena hintakriisivuotena eli vuonna 2022 vastaava luku oli 164 euroa. Sähkön hinta laski 64 prosenttia.  

Inflaation huomioiden sähkön hinta on Energiateollisuuden mukaan tänä vuonna palannut normaaliksi eli vuodesta 2010 alkaneen jakson keskimääräiselle tasolle.

Keväästä alkaen Suomi on keskimäärin ollut omavarainen sähkön suhteen, ja siitä on kiittäminen tuulivoiman lisärakentamista ja Olkiluoto 3:n käyttöönottoa.

Hintaheilahtelut suuria

Lyhyen aikavälin sähkön hintavaihtelut ovat olleet tuulivoiman kasvavan osuuden vuoksi suuria. Negatiivisen hinnan tunteja oli Energiateollisuuden mukaan huomattavasti enemmän kuin koskaan aiemmin, yhteensä 467.

– Tuulivoiman osuuden kasvu on sähkön hintavaihteluiden tärkein yksittäinen selittäjä, Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa tiedotteessa.

Kalleimmillaan sähkö oli Suomessa 21. marraskuuta, jolloin päivän keskihinta oli liki 300 euroa. Halvimmillaan sähkö taas oli kolme päivää myöhemmin norjalaisyhtiö Kinect Energyn virheellisen tarjouksen vuoksi. Tuolloin sähkön hinta oli yli 200 euroa pakkasella.

Lue myös:

    Uusimmat