Pakkaspiina alkaa: Näin paljon sähkö maksaa uudenvuodenaattona

Voiko kesämökin pitää kylmänä koko talven? 0:51
Katso myös: Voiko kesämökin pitää kylmänä koko talven? Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander vastaa.

Pakkaset alkavat kiristyä lauantain aikana koko maassa. Näin se vaikuttaa sähkön hintaan.

Pörssisähkön hinta nousee uuden vuoden aattona korkeimmillaan 11,8 senttiin kilowattitunnilta. Vuoden takaiseen hintaan verrattuna sähkön keskihinta on noussut yli seitsenkertaiseksi.

Sähköpörssi Nord Poolin mukaan pörssisähkön keskihinta nousee sunnuntaina uudenvuodenaattona yli kaksi senttiä kilowattitunnilta lauantaihin verrattuna. Lauantaina sähkön keskihinta oli 4,1 senttiä kilowattitunnilta, kun uudenvuodenaattona se on 6,62 senttiä kilowattitunnilta. 

Korkeimmillaan sähkönhinta käy kello 15–16 aikana, jolloin se on lähes 11,8 senttiä kilowattitunnilta. 

Alhaisimmillaan hinta on kello 4–5 aikaan aamulla, jolloin se on 3,81 senttiä kilowattitunnilta. 

Lauantaina sähkön hinta oli halvimmillaan aamuyöllä kello 2–3 aikaan 1,8 senttiä kilowattitunnilta ja kalleimmillaan se on kello 18–19 aikaan, kun hinta pomppaa liki kahdeksaan senttiin kilowattitunnilta.

Vuosi sitten uuden vuoden aattona pörssisähkön keskihinta oli 0,87 senttiä kilowattitunnilta, kun tänä vuonna se on 6,62 senttiä kilowattitunnilta. Hinta on siis reilu seitsenkertainen vuoden takaiseen verrattuna.

Sähkön hinta moninkertaistumassa paukkupakkasten vuoksi

Suomen lämpötilat saattavat olla vuoden ensimmäisellä viikolla jopa 20 astetta tavanomaista kylmempiä. Pohjoiseen voi olla luvassa jopa lähes 50 pakkasasteen lukemia ja etelässä voidaan lähestyä 30 pakkasastetta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin arvioi perjantaina MTV Uutisille, että paukkupakkasilla sähkön kysynnän kasvaessa sähkön hinta tulee olemaan vielä hyvinkin korkealla.

Pahkinin mukaan hintaan voi mahdollisesti vaikuttaa se, kuinka paljon sähkön kulutuksessa voidaan joustaa alaspäin ja miten paljon sähköä tuotetaan ja on tarjolla.

Ainakin pörssisähkön käyttäjien kannattaa olla todella, todella tarkkoja, Pahkin neuvoo MTV Uutisten artikkelissa.

Kulutushuippu saavutetaan ensi viikolla

Fingridin arvion mukaan sähkön riittävyys pysyy hyvänä kovien pakkasten jaksosta huolimatta. Jokainen miinusaste kuitenkin lisää sähkön kulutusta Suomessa.

Myös Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoo viestipalvelu X:ään perjantaina tekemässään julkaisussa, että ensi viikolla lähestytään yhtiön viime syksynä tekemää kulutushuippuennustetta eli yli 14 000 megawatin kulutusta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Suomi on kovemman pakkasjakson aikana pitkälle riippuvainen tuontisähköstä, jonka vuoksi pakkasjaksoina huomio kiinnittyy siihen, miten sähköntuotanto esimerkiksi Ruotsissa sujuu ja siirtyykö sähkö ongelmitta Suomeen, kertoi MTV Uutiset eilen.

Juttua täydennetty 30.12.2023 klo 15.13: Lisätty Fingridin valmopäällikkö Arto Pahkinin kommentit sekä tieto Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen somepäivitykseen liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat