Pörssisähkö ennätyshinnoissa maanantaina – asiantuntija kuvailee tilannetta "aika ikäväksi"

13:39
Kuinka korkealle hinta voi talvella kivuta?

Pörssisähkön veroton hinta kipusi Nord Poolin mukaan korkeimmillaan 86 senttiin kilowattitunnilta maanantaina. Viime vuonna saman päivän keskihinta oli 2,6 senttiä kilowattitunnilta. 

Hintapiikki on ennennäkemätön Suomen kesässä, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Tämänhetkinen hintataso olisi talvellakin erittäin korkea.

– Tämän päivän hinta on poikkeuksellisen korkea, jopa Suomen ennätys, Leskelä sanoo. 

Maanantaiaamun hintapiikki selittyy Leskelän mukaan osittain tuulivoiman tehon laskulla ja Loviisan ydinvoimalalaitoksen vuosihuollolla. 

Viikonlopun myrskytuulet tuottivat sähköä Suomessa lähes 3000 megawatin teholla, kun maanantaiaamuna tehoa saatiin vain 150 megawatin edestä. Sähkön tarjonta oli siksi huomattavasti pienempi maanantaina kuin viikonloppuna.

Heikkojen tuulien lisäksi Loviisan voimalaitoksen toinen yksikkö oli ajettu maanantaina alas huoltotöiden vuoksi. Huolto kestää Fortumin tiedotteen mukaan noin 53 vuorokautta.

Heinäkuun hinnat lähes kymmenkertaistuneet

Sähköpörssi Nord Pool seuraa sähkön hinnan kehitystä Suomessa ja muualla pohjoismaissa. Yhtiön mukaan heinäkuussa 2022 pörssisähkön hinta oli keskiarvolta 18,41 senttiä kilowattitunnilta, kun vastaava luku oli kaksi vuotta sitten noin kaksi senttiä.

Vastaavanlaista kehitystä on ollut nähtävissä myös muina kuukausina – sähkön kuukausittaiset keskihinnat ovat nousseet reippaasti vuosittain.

Leskelän mukaan vuoden 2020 matalia hintoja selittää koronapandemia ja vähäinen kulutus. Lisäksi Pohjoismaissa oli tarjolla erittäin edullista sähköä koko vuoden. Vuoden 2021 hintoja Leskelä pitää normaalimpana tasona. Tänä vuonna hinnat ovat jopa moninkertaistuneet. 

– Ikävä kyllä näyttää siltä, että loppuvuonna tukkumarkkinahinnat ovat vielä nousemassa merkittävästikin, eli siinä mielessä tilanne on aika ikävä. 

Leskelä kuitenkin muistuttaa, että elämme poikkeustilanteessa ja sähkön hinta ei ole noussut pysyvästi. 

– Pidemmän päälle tilanne ei tule olemaan tämän kaltainen, vaan hinnat johtuvat käynnissä olevasta sodasta, Leskelä huomauttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja