Sähköhoito toi mullistavan tuloksen – palautti hetkellisesti Alzheimer-potilaiden muistin: "Hoidon teho oli niin selvä"

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
KATSO MYÖS: Hajamielinen vai muistisairas – mistä muistisairauden tunnistaa?

Uusi tutkimustulos antaa toivoa Alzheimerin tautia sairastaville ja heidän läheisilleen. Italialaistutkimuksessa aivojen stimulointi sähköllä paransi varhaista Alzheimerin tautia sairastavien muistia hetkellisesti. 

Italialaistutkimuksessa havaittiin, että sähköstimulointi paransi Alzheimerin tautia sairastavien kykyä muistaa. Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä. Aiheesta uutisoi aiemmin Yle.

Aivoja stimuloitiin sekä lumehoidolla että sähköllä

Brescian yliopiston tutkimukseen osallistui 60 varhaista Alzheimerin tautia sairastavaa, keskimäärin 72-vuotiasta henkilöä, joiden muistia arvioitiin ennen ja jälkeen 60 minuutin hoidon.

Hoidossa aivoja stimuloitiin kerran lumehoidolla ja kerran gammataajuisella vaihtovirralla. Eri hoidot annettiin kahden viikon välein. Potilas tai lääkäri eivät kumpikaan tienneet, mitä hoitoa potilas kulloinkin saa.

Rohkaiseva tulos: "Hoidon teho oli niin selvä"

Tutkimus paljasti, että ne potilaat, joiden aivoja oli stimuloitu sähköllä, kykenivät palauttamaan sanoja mieleensä paremmin. Vaihtovirtaa saaneet muistivat noin 26 sanaa, lumehoitoa saaneet noin 19 sanaa. Viivästynyttä muistia kartoittaneessa testissä sähköä saaneet kykenivät palauttamaan sanoja mieleensä 2,5 kertaa paremmin kuin lumehoitoa saaneet.

Yksittäisen hoitokerran hoitotulos ei ollut pitkäaikainen: omaisten mukaan heidän läheisensä oireet olivat lievemmät muutaman päivän ajan. Tulos on silti rohkaiseva.

– Hoidon teho oli niin selvä, että tutkijana pystyin helposti huomaamaan potilaan muistin ja olemuksen kohentumisesta kumpaa hoitoa hän sai, tutkimuksessa mukana ollut dosentti Eino Solje Itä-Suomen yliopistosta kuvaili tiedotteessa.

"Tuoreet tutkimustulokset antavat potilaille toivoa uudella tavalla"

Alzheimerin taudin oireisiin on lääkehoitoja, mutta sairautta ei voida parantaa. Vaikka uudenlaisten hoitojen kehittäminen kestää pitkään, Soljen mukaan tutkimustulos antaa toivoa mahdollisesta tulevasta hoidosta, joka voisi korjata jo tapahtunutta vahinkoa aivoissa sähkön avulla.

– Tuoreet tutkimustulokset antavat potilaille toivoa uudella tavalla, hän toteaa tiedotteessa.

– Koska saimme jo kertakäsittelyllä näin upeita tuloksia, on kiinnostavaa, millaisia tuloksia voitaisiin saada esimerkiksi viikon aikana toteutettavalla päivittäisellä hoitosarjalla tai säännöllisesti toistetuilla hoidoilla.

Tutkimus jatkuu, ja sähköhoitoa muistisairauksiin kokeillaan myös Kuopion Yliopistollisessa sairaalassa. Jatkossa selvitetään, miten hoidon antaminen useampana päivänä vaikuttaa potilaiden muistiin.

Katso myös: Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin?

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07

Lue myös:

    Uusimmat