Sähköautojen eliniästä tehtiin huolta herättävä havainto

Näin ajat sähköautolla taloudellisesti 10:25
Luulitko, että sähköautolla ajaminen on automaattisesti taloudellista? Ei pidä paikkaansa.

Amerikkalaistutkimuksessa selvisi, että sähköautot poistuvat käytöstä polttomoottoriautoja nopeammin. Tämä on huono kehityssuunta sähköauton elinkaarikustannusten ja -päästöjen kannalta, ellei asiaan tule muutosta.

Yhdysvaltalainen Green Car Reports uutisoi kysymyksiä herättävästä tutkimustuloksesta. S&P Global Mobilityn toteuttamassa tutkimuksessa havaittiin, että sähköautot poistuvat liikenteestä aiemmin kuin polttomoottoriautot.

Vuosina 2013–2022 rekisteröidyistä polttomoottoriautoista käytöstä on poistunut 5,2 prosenttia. Samassa ajassa 6,6 prosenttia sähköautoista on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Vaikka sähköautojen rekisteröintimäärät ovat kasvaneet Yhdysvalloissakin voimakkaasti, viime vuonnakin 58 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, on tutkimuksessa havaittu kehityssuunta vähemmän mairitteleva, sillä sähköauton valmistuksesta aiheutuvat päästöt ovat polttomoottoriautoja suuremmat.

Akkuja turha syyttää

Green Car Reports kuitenkin huomauttaa, että monen pelkäämä akun kunnon heikentyminen tuskin on asiaan syynä.

Recurrentin tuoreen tutkimuksen mukaan akku on pitänyt vaihtaa vain erittäin harvaan sähköautoon.

Todennäköisemmäksi selitykseksi Green Car Reports tarjoaa vakuutusyhtiöitä.

– Vakuutusyhtiöt ovat aivan liian innokkaita laittamaan sähköautoja lunastukseen niiden korjaamisen sijaan. Etenkin silloin, jos vaurioihin liittyy akusto tai taustalla on edes pienikin tulvavaurio, se kirjoittaa.

Yhdysvalloissa valmistajat ovat myös herkemmin ostaneet autoja takaisin niiden omistajilta takaisinkutsujen yhteydessä. Näin teki muun muassa Toyota, jonka bZ4x-sähköauton pyörät saattoivat irrota.

Lue myös:

    Uusimmat