Saharov-ihmisoikeuspalkinto sudanilaiselle lakimiehelle

Palkinnon saaja työskentelee kidutuksen vastaisessa järjestössä ja on yli 20 vuoden ajan tarjonnut ilmaista lainopillista apua sadoille väkivallan ja hyväksikäytön uhreille Darfurin alueella.

Euroopan parlamentti myönsi torstaina tämän vuoden Saharov-palkinnon sudanilaiselle ihmisoikeuslakimiehelle Salih Mahmud Osmanille. Parlamentin valinta oli yksimielinen.

Osman on Sudanin parlamentin opposition jäsen. Hän myös työskentelee kidutuksen vastaisessa järjestössä ja on yli 20 vuoden ajan tarjonnut ilmaista lainopillista apua sadoille väkivallan ja hyväksikäytön uhreille Darfurin alueella.

Muut ehdokkaat ihmisoikeuspalkinnon saajiksi olivat murhattu venäläistoimittaja Anna Politkovskaja sekä kiinalainen toisinajattelijapariskunta Hu Jia ja Zeng Jinyan.

Viime vuonna Saharovilla palkittiin Valko-Venäjän oppositiojohtaja Aleksandr Milinkevitsh. Aiemmin neuvostoliittolaisen aktivistin Andrei Saharovin mukaan nimetyn palkinnon ovat saaneet muun muassa Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi ja YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat