Sadattuhannet eurot katosivat tililtä juuri ennen asuntokauppoja – syy erikoiseen tilanteeseen selvisi: Tilillä liikaa rahaa

Pääkaupunkiseudulle nousee ennätysmäärä uusia asuntoja 2:03
Katso videolta uutisjuttu: Pääkaupunkiseudulle nousee ennätysmäärä uusia asuntoja – paikoin pienistä asunnoista on jopa ylitarjontaa!

Asuntoaan myynyt helsinkiläismies joutui kaupantekotilaisuudessa epämiellyttävään tilanteeseen, kun paljastui, että ostajan rahat eivät olleet kenenkään pankkitilillä. MTV Uutiset sai nyt tietoonsa, mistä "asuntomysteeri" johtui.

Kerroimme toissaviikolla helsinkiläisestä Miika Puolakasta, joka asuntoa kaupatessaan joutui tilanteeseen, jossa 268 000 euron ostosumma oli "kadonnut" kaupantekohetkellä asuntoa ostavan pankkitileiltä.

Ostaja oli ennen kauppoja siirtänyt kauppasumman toiselle pankkitililleen, mutta kaupantekohetkellä rahoja ei näkynytkään missään.

Myöhemmin rahat ilmestyivät taas hänen tililleen ja Puolakka sai asuntonsa myytyä. Puolakalle ei kuitenkaan ollut tuolloin edelleenkään selvinnyt, mistä omituinen sekaannus johtui.

Mysteerin syynä talletusraja

MTV Uutiset tavoitti Puolakalta asunnon ostaneen henkilön, joka kommentoi tapausta pyynnöstään nimettömänä. 

Ostajan mukaan raha oli lähtenyt Nordeasta tosiasiassa jo 29. toukokuuta, joten yhteyttä aiemmin spekuloituun tekniseen häiriötilanteeseen ei ollut. Myös tilinumero oli ollut oikein.

Suunniteltuna kaupantekopäivänä 5. kesäkuuta ilmeni kuitenkin se omituinen osuus: raha ei ollut ostajan omalla OP-tilillä, vaikka summa oli jo lähtenyt hänen Nordean pankkitililtään.

Ostaja oli samana päivänä marssinut paikalliseen Osuuspankkiin, josta kuitenkin selvittelyn jälkeen kerrottiin, että raha oli pankilla. Ostajan mukaan kauppasumma oli päätynyt hänen tilinsä sijaan niin sanotulle selvittelytilille.

– Syy siihen oli, että tilissäni oli maksimitalletusraja, 300 000 euroa. Sitä ei vaan ollut koskaan minulle kerrottu! Ilmeisesti siksi, että näin matalien korkojen aikaan pankeille ei ole niin väliä, vaikka matalakorkoisille tileille tehtäisiin isojakin talletuksia. Korkeiden korkojen aikaan asiasta olisi varmasti kerrottu, hän kertoo.

"Ettei vaan sattuisi mitään..."

Ostaja arveli asian lukeneen luultavasti tilisopimuksessa, mutta uskoi, että siitä olisi pitänyt kertoa asiakkaalle erikseen.

Henkilön mukaan pankki oli asiasta hyvin pahoillaan, ja siirsi rahat hänen tililleen, josta summa lopulta lähti asuntoaan kaupanneelle Puolakalle.

– Kyllä tiesin, etteivät rahat voi mihinkään kadota, mutta kyllähän tuo lisälyöntejä pumppuun toi. Varsinkin kun oli itse ollut ajoissa liikkeellä, ettei vaan sattuisi mitään. Ja silti sattui, henkilö tuumaa.

OP: Rahat ovat olleet välitystilillä

OP:n asuntorahoituksen ja asumisen palveluiden johtaja Kaisu Christie kertoo, että virheelliset pankkitapahtumat ohjautuvat virhevienteihin ja sieltä edelleen manuaaliseen käsittelyyn.

Virhevienteihin päätyvät sellaiset tapahtumat, joita ei voida kirjata suoraan asiakkaan tilille. 

– Kasvutuottotili on säästämiseen tarkoitettu tili, jolle on sovittu saldon ylärajaksi 300 001 euroa. Koska saldon yläraja olisi ylittynyt, ohjautui saapuva maksu virhevienteihin ja sieltä manuaaliseen käsittelyyn. Rahat ovat olleet pankin välitystilillä selvityksen ajan, selventää Christie.

Tilisopimuksen tiedot voi aina tarkistaa

Christien mukaan tilin korkoehdot ja muut sopimusehdot näkyvät tilisopimuksessa, joka tehdään asiakkaan kanssa tiliä avatessa. Hänen mukaansa sopimuksen ehdot käydään asiakkaan kanssa läpi, ja hän hyväksyy ne ennen tilin avaamista.

Pankin verkkopalvelussa asiakas voi myöhemminkin tarkistaa milloin tahansa tilin rajoituksia, kuten saldon ylärajan.

– Asiakas voi myös sopia pankin kanssa tilikohtaisesti muista rajoituksista tileilleen, johtaja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat