Nordea teki virheen, ja Kristan asuntohaaveet viivästyivät vuodella – "Virhettä ei saa tekemättömäksi"

5:59
MTV Uutiset Live kysyy, kuinka kauan nollakorkojen aika jatkuu.

Kolmekymppisen helsinkiläisen Kristan asunnonostohaaveet siirtyivät vuodella Nordean tekemän virheen vuoksi. Pankki avasi Kristalle asp-tilin sijaan tavalliset tilin, jonka korko on asp-tiliä alhaisempi.

Helsingissä asuva kolmekymppinen Krista päätti aloittaa asuntosäästämisen viime keväänä. Hän soitti Nordeaan avatakseen ensiasuntoon säästäville nuorille tarkoitetun asp-tilin. Kaiken piti olla kunnossa.

Krista valtuutti pankkivirkailijan tekemään ensimmäisen siirron asp-tilille, jonka jälkeen hän siirsi tilille suurimman mahdollisen rahasumman kolmen kuukauden välein. Vuodenvaihteessa korkotodistuksen saavuttua Krista huomasi, että jokin on pielessä.

– Se ei ollut asp-tilille tarkoitettu korko, vaan jotain ihan muuta, Krista kertoo.

Mikä?

Asp-tili

 • Asp on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla valtio tukee nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa.
 • Asp-tilin voi avata, jos on 15–39-vuotias, eikä ole aiemmin omistanut asuntoa.
 • Asp-tilille täytyy tehdä tallennuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä, eli tilille täytyy säästää vähintään kahden vuoden ajan.
 • Kolmen kuukauden aikana tilille täytyy tallettaa vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa.
 • Asp-tilille maksetaan verotonta korkoa ja lisäkorkoa säästöille.
 • Asp-lainasta maksetaan alhaisempaa korkoa kuin pankkien myöntämistä ensiasuntolainojen koroista.
 • Ensiasunnon voi hankkia asp-lainalla, kun on säästänyt vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta.

Lähde: Valtiokonttori

Kun Krista alkoi selvittää asiaa tämän vuoden alussa, selvisi, että viime keväänä avattu tili ei ollutkaan asuntosäästämiseen tarkoitettu asp-tili. Kristan mukaan Nordea myönsi virheen tapahtuneen, jolloin osapuolet alkoivat yhdessä selvittää, kuinka virhe voitaisiin hyvittää.

– Avasimme asp-tilin ja totesimme yhdessä, että virhettä ei saa tekemättömäksi, Krista sanoo.

Korvaussumma nousi

Krista kertoo, että Nordea tarjosi ensin 300 euron korvausta. Tämä ei hänelle kelvannut, sillä summa vastasi Kristan laskelmien mukaan virheellisesti avatun tilin korkotuottoja. Tämän jälkeen pankki esitti 450 euron korvausta, mutta tämäkään summa ei sopinut Kristalle.

Seuraavaksi tapaus eteni Nordean palveluasiamiehelle, joka arvioi, onko ongelmatilanne hoidettu pankin puolelta oikein ja hyvän pankkitavan mukaisesti. Palveluasiamies tarjosi lisäkorvausta huonosta asiakaskokemuksesta.

– Hyvitys nousi 750 euroon, mikä on ihan kohtuullinen summa. Se lähenee sitä, mitä tilin korkotappiot ovat, kun vähimmäisaika on säästetty, Krista kertoo.

Krista ei esiinny tässä jutussa sukunimellään, koska asian käsittely on edelleen kesken. Hän harkitsee Nordean tarjousta ja on vienyt asian eteenpäin vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:en.

Nordea: harvinainen tilanne

MTV Uutiset kysyi kommentteja Nordeasta. Kehitysjohtaja Jonna Pesonen vastasi viestinnän välityksellä, ettei Nordea kommentoi yksittäisiä tapauksia julkisesti.

Pesosen mukaan Kristan tilanne kuulostaa yleisellä tasolla kuitenkin hyvin harvinaiselta, eikä Pesosen mieleen muistu toista vastaavaa tapausta. Hän korostaa, että inhimillisiä virheitä välillä tapahtuu.

– Virheen tapahtuessa selvitämme tapahtumien kulun tarkasti talon sisällä ja käymme asian läpi asiakkaan kanssa. Mahdolliset korvaukset asiakkaalle riippuvat asiakkaan kokemasta taloudellisesta vahingosta ja jokainen tällainen tilanne arvioidaan aina yksittäin kunkin asiakkaan kanssa. Kuten todettu, suurimman osan asiakkaistamme ei kuitenkaan tarvitse koskaan miettiä tällaisia aiheita, Pesonen kirjoittaa.

Kahdenlaisia ongelmia

Kristaa vaivaa korkotulojen menetystä enemmän se, että haaveet asunnonostosta viivästyvät noin vuodella. Asuntosäästäjän täytyy säästää vähintään kaksi vuotta saadakseen asp-korkotukilainan.

Hänellä olisi ollut mahdollisuus pyytää Nordeasta väliaikaista rahoitusta asunnonostoon jo tämän vuoden alusta. Nyt Kristan haaveet välirahoituksesta lykkääntyvät ainakin vuoden loppuun.

– Aloin selailla kohteita aktiivisesti jo viime vuoden puolella. Aika paljon on tullut vastaan asuntoja, joita olisi tehnyt mieli mennä katsomaan. Eikä pääkaupunkiseudulla ole mitään mieltä mennä katsomaan asuntoja, jos ei ole lainalupausta tai jos on mahdollisuus hankkia asunto vasta vuoden päästä, Krista sanoo.

Tavallisen tilin muuttaminen asp-tiliksi ei ole mahdollista pankille. Krista toivoo, että rahan tarjoamisen sijaan Nordea olisi voinut tulla vastaan muulla tavalla.

– Että olisi voinut muuttaa tilin omaehtoisesti samoille eduille kuin asp-tilin ja tarjota lainalupausta. Silloin olisi päästy korkojen kannalta samanlaiseen asemaan kuin asp-tilillä.

Lue myös

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja