Mainos

Sadat mellakoiden vastustajat marssineet Ranskassa

Rauhanomaiset marssit vaativat väkivallan lopettamista. Samaan aikaan Lyonin poliisi on joutunut turvautumaan voimatoimiin keskustassa riehunutta nuorisojoukkoa vastaan. Viranomaiset ovat muutoinkin tehostaneet entisestään kiihtyneiden mellakoiden torjuntaa.

Useissa Ranskan kaupungeissa on järjestetty rauhanomaisia mielenosoituksia, joissa on vaadittu väkivaltaisuuksien lopettamista ja lisää varoja köyhtyneiden lähiöiden sosiaalikuluihin.

Pariisin esikaupungissa Stains'ssa noin 350 ihmistä osallistui mellakoissa kuolleen Jean-Jacques Le Chenadecin muistoksi järjestetylle marssille. Satoja ihmisiä osallistui mielenosoituksiin myös Toulousen ja Aubyn kaupungeissa.

Samaan aikaan Lyonissa poliisi käytti kyynelkaasua hajauttaakseen kiviä heittelevän nuorisojoukon. Yhteenotto tapahtui Lyonin keskustassa, ja kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten mellakoiden alkamisen, kun nujakoita käytiin suuren ranskalaiskaupungin ydinkeskustassa.

Poliisi määräsi yöllisen ulkonaliikkumiskiellon Lyoniin ja sen esikaupunkeihin maanantaihin saakka.

Mellakoita torjutaan kielloilla ja partioilla

Virkavalta partioi viikonlopun ajan tehostetusti ympäri maata arviolta 12 000 poliisin voimin. Viikonvaihteen odotetaan näyttävän, ovatko viranomaisten toimet mellakoinnin lopettamiseksi olleet tehokkaita. Hallitus on antanut paikallisviranomaisille valtuudet julistaa ulkonaliikkumiskieltoja ja luvannut siirtolaisten asuttamille esikaupunkialueille avustuksia.

Pariisissa poliisi julisti eilen, että kaikki julkiset kokoontumiset pääkaupungissa on kielletty tältä päivältä. Poliisin mukaan liikkeellä on ollut sähköposti- ja tekstiviestejä, joissa kehotetaan ihmisiä saapumaan tänään Pariisiin mellakoimaan. Kokoontumiskielto on voimassa kello kahdeksaan huomisaamuna paikallista aikaa .

Pariisissa on mellakkaepäilyistä huolimatta ollut koko päivän ajan rauhallista. Tuhannet poliisit partioivat kuitenkin keskustan kaduilla. Turvatoimia on nostettu etenkin Stade de Francen stadionin lähellä, jossa pelataan Ranskan ja Saksan välinen jalkapallo-ottelu myöhään illalla. Stadion sijaitsee Seine-Saint-Denis'n esikaupunkialueella, joka on ollut mellakoiden kuumimpia näyttämöitä.

Mellakat kiihtyivät hieman viime yönä. Poltettuja autoja oli eri puolilla Ranskaan yhteensä yli 500, kun edellisyön luku oli 395. Pidätettyjä oli nyt yli 200, kun perjantain vastaisena yönä pidätettiin 168 ihmistä. Kahtena edellisenä yönä luvut olivat laskeneet aiemmista. Etelä-Ranskassa Carpentras'ssa moskeijaan heitettiin rukoushetken aikana kaksi palopommia. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut iskussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.