Sadan lapsen kuolemasta syytetyt lääkärit oikeuteen Ranskassa

Ranskassa käynnistyi tänään kohuoikeudenkäynti, jossa seitsemää lääkäriä syytetään yli sadan lapsen kuolemasta. Tapauksen tutkimukset kestivät peräti 17 vuotta.

Tragedia juontaa juurensa 1980-luvun hoitohankkeeseen, jossa lyhytkasvuisuudesta kärsiville lapsille annettiin ihmisperäistä kasvuhormonia. Hormoni oli kerätty kuolleilta otetuista aivolisäkkeistä. Hoitoa sai noin 1700 lasta, joista 110 on sittemmin kuollut Creutzfeldt-Jakobin tautiin, joka on tappava aivosairaus.

Lääkäreitä syytetään siitä, että he pyrkivät salaamaan hoidon riskejä, eivätkä ottaneet huomioon hälyttäviä tietoja: jo vuonna 1980 eräs ranskalaistutkija varoitti, että hormonit voisivat levittää Creutzfeldt-Jakobin tautia. Varoituksia ja esimerkkitapauksia kantautui lisää, ja vuonna 1985 mm. Britannia ja Yhdysvallat kielsivät aivolisäkkeistä kerättyjen hormonien käytön.

Ranskassa kuitenkin vanhaa menetelmää käytettiin vuoteen 1988 asti. Hygieniasäädöksiä tosin kiristettiin, mutta syyttäjien mukaan niitä rikottiin yleisesti. Tutkimuksissa selvisi, että ranskalaislääkärien käyttämistä noin 120

000 aivolisäkkeestä noin puolet ostettiin Bulgariasta ja Romaniasta, ja monet niistä oli otettu hermosairaus- ja tartuntatautiosastojen potilailta.

Syyttäjät vaativat seitsemälle lääkärille 3-10 vuoden vankeusrangaistuksia ja kymmenien tuhansien eurojen sakkoja muun muassa taposta ja vamman tuottamisesta. Lääkärit kiistävät syyllisyytensä. He sanovat toimineensa käytettävissä olleen tutkimustiedon perusteella.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat