Saatat raataa 40 tuntia "turhaan" – tutkijat selvittivät, mikä määrä työtä tekee onnelliseksi

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? Tässä vastauksia yleisiin sairauslomakysymyksiin!

Tutkijoiden mukaan yksi niin sanottu tavanomaisen mittainen työpäivä viikossa on mielenterveyden tehokkain kohentaja.

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan yksi päivä työtä viikossa tekee hyvää mielenterveydelle. Tutkijoiden mukaan niin sanottu tavanomaisen mittainen työpäivä lisäsi mielenterveyttä ja tyytyväisyyttä elämään, kertoo Science Daily.

Kahdeksan tuntia kohensi mielenterveyttä

Tutkimusta varten analysoitiin yli 70 000 britin työtunteja vuodesta 2009 vuoteen 2018.

Tutkijoiden mukaan uhka pudota niin sanottuun huonoimman mielenterveyden kategoriaan laski keskimäärin 30 prosenttia, kun ihminen siirtyi työttömyydestä tai kotivanhemmuudesta palkkatyöhön kahdeksaksi tunniksi päivässä. Myös vähempi työmäärä toi etuja, mutta mielenterveyteen ei vaikuttanut se, tekikö työtä kahdeksan vai 37 tuntia viikossa. "Tehokkain työannos" oli kahdeksan tuntia. Sitä suuremmalla määrällä ei ollut juuri lisävaikutuksia.

– Meillä on tehokkaiden annostuksen ohjeistuksia kaikelle C-vitamiinista aina unen tuntimäärään, jotta voisimme tuntea olomme paremmaksi. Mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun samaa asiaa on pohdittu palkkatyön kohdalla, sanoo tutkimusta tekemässä ollut Brendan Burchell.

"Perinteinen" 40 tunnin malli ei perustu hyvinvointiin

Huomattavaa on, että miesten itse raportoima tyytyväisyys elämään nousi 30 prosenttia, kun he tekivät enintään kahdeksan tuntia työtä. Naisilla samanlainen piikki tyytyväisyydessä tapahtui vasta 20 työtunnin kohdalla.

Burchellin mukaan jo aiemmin on tiedetty, että työttömyys vahingoittaa ihmisen hyvinvointia. Nyt tehty tutkimus auttaa ymmärtämään, mikä määrä työtä antaa etuja.

– Perinteinen malli, jossa jokainen tekee noin 40 tuntia työtä viikossa, ei koskaan perustunut siihen, miten paljon työtä on ihmiselle hyväksi, tutkimusta tehnyt Senhu Wang toteaa.

Tulevaisuudessa aihe voi olla pian hyvinkin ajankohtainen, kun tekoäly ja robotit ottavat hoitaakseen joitakin töitä. Tässä tilanteessa on tärkeää jakaa töitä myös ihmisille niin, että he voivat saada työstä aiheutuvat hyödyt.

Tutkimus julkaistiin Social Science and Medicine -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat