Mainos

Valtiovarainministeriön budjettineuvottelut ohi – valtionvelka kasvaa, takuueläke nousee ja opiskelijoille oppimateriaalilisä

1:02:18

Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut ovat päättyneet. Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan talouskasvu on Suomessa edelleen hyvin vahvaa, jolloin budjetin laatiminen oli tänä vuonna erilaista mitä aikaisempina vuosina.

– Hengähtämisen varaa ei kuitenkaan ole, Orpo tähdentää tiedotustilaisuudessa. Voit seurata käynnissä olevaa tiedotustilaisuutta yllä olevalta videolta. 

Verotulot kasvavat ensi vuonna 45,7 miljoonaan euroon.

Budjetti alijäämäinen

Oprpon mukaan valtiovarainministeriö jatkaa tiukkaa budjettia. Budjetti on alijäämäinen 1,7 miljardia euroa. Se on saman verran kuin tälle vuodelle on budjetoitu. Kun hallitus aloitti kautensa, budjettialijäämä vuodelta 2014 oli 6,6 miljardia euroa.

Orpon mukaan alijäämää pienensivät lainanlyhennykset. Suomen Vientiluotto Oy maksaa saamiaan jälleenrahoitusluottoja valtiolle ennenaikaisesti takaisin.

– Meille tuli kertaluontoinen erä, jossa Finnveran luottoja maksettiin valtiolle etuajassa. Ilman sitä luku olisi 1,4 miljardia.

– Julkinen talous on edelleen haavoittuvainen. Kaikkien ennusteiden mukaan talouskasvu hiipuu ja samaan aikaan väestö ikääntyy. Sen takia julkisen talouden vahvistaminen on kaikki kaikessa.

Valtiovelka nousee

Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 109 miljardiin euroon. Julkisen talouden velkaantuneisuus on taittunut, ja sen odotetaan laskevan alle 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

– Onhan se melkoinen määrä, Orpo kommentoi tiedotustilaisuudessa valtionvelan määrää.

Valtiovarainministeriön budjettineuvotteluiden päälinjaukset keskittyvät työllisyyden parantumiseen ja kasvun jatkumiselle.

– Työtuntien määrä on kasvanut. Ne ovat vakituisia työsuhteita, ei tempputyösuhteita. Kääntöpuolella on se, että vaikka työllisyys on kasvanut, niin työttömien määrä on pysynyt kohtuullisen korkeana.

– Säästöt pidetään voimassa, pidetään huolta siitä, että hintakilpailukyky pysyy ja samalla pidetään Suomen taloutta sellaisessa kunnossa, että investoinnit jatkuvat, luettelee Orpo.

Orpon mukaan työllisyyteen kiinnitetään nyt ekstrahuomiota.

– Kansliapäällikön työryhmälle olen antanut tehtäväksi selvittää nopeasti vaikuttavia työllisyystoimia ja lisätoimia. Me emme voi tyytyä siihen, että työntekijät eivät työllisty, eivätkä yritykset löydä osaavaa henkilökuntaa. Onko jotain mitä voimme tehdä? Ongelma se on, jos työttömät ja avoimet työpaikat eivät kohtaa.

Työn vastaanottamisen kannustimien parantamiseen ehdotetaan budjetissa 20 miljoonaa euroa ja työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenoihin ehdotetaan 10,3 miljoonan euron lisäystä työnhakijoiden palvelujen parantamiseen.

Oppikirjalisä täsmätoimena ja takuueläkkeen nosto

Orpon mukaan budjetissa on useita täsmätoimia, joista hän nosti esille vain muutamia:

– Varhaiskasvatuksen osallistumismäärää halutaan kasvattaa. Tähän budjetissa on osoitetut 10 miljoonaan euron määräraha.

Valtiovarainministeriön mukaan tavoitteena on pienentää ryhmäkokoja ja palkata lisähenkilöstöä haasteellisilla alueilla toimiviin päiväkoteihin. Kokeilua viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta jatketaan, ja siihen kohdistetaan viiden miljoonan euron määräraha.

– Lisäksi ammatillisen koulutuksen uudistamista tuetaan. Otamme esimerkiksi käyttöön toisen asteen oppilaitosten oppimateriaalilisän, joka on hyvä täsmätoimi vähävaraisille nuorille.

Lisä on 46,80 euroa kuukaudessa, ja se kohdistetaan pienituloisten perheiden alle 20-vuotiaille ammatillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen opiskelijoille.

– Suojelupoliisin resursseille 10 miljoonaa, jos tiedustelulainsäädäntö etenee.

– Takuueläkkeen ja vähimmäispäivärahan määrää nostetaan.

Korotuksiin varataan 30 miljoonaa euroa.

– Ylivelkaantuneiden aseman parantamiseen on budjetissa lohkottu kahdeksan miljoonaa euroa.

VM:n tiedotteen mukaan 8 miljoonan euron rahamäärä kohdistetaan muun muassa talous- ja velkaneuvontaan.

Orpon mukaan tavoite on, että myöskään ansiotuloverotus ei kiristy kenelläkään.

Kasvun hiipuminen huolettaa

Orpon mukaan Suomen talouskasvulle on ennustettu kasvua parille seuraavalle vuodelle, mutta valtiovarainministeriötä huolestuttaa kasvun hiipuminen. 

– Kauppapolitiikkaan liittyvä epävarmuus, esimerkiksi USA:n presidentti Trumpin politiikka aiheuttaa hermostuneisuutta. Kauppasota voisi taas vaikuttaa hyvinkin dramaattisesti vientiin.

Budjettiehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja