Saarikko budjettiesityksen toimista: "Valtio ei voi tulla vastaan kaikessa, miten hinnat ovat nousseet"

Annika Saarikko kommentoi budjettiesitystä Seitsemän uutisissa 3:13
Annika Saarikko kommentoi budjettiesitystä Seitsemän uutisissa

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli budjettiehdotuksensa torstaina.

Budjettiesityksessä on useita toimia, joilla yritetään puuttua inflaatioon ja siitä seuranneeseen hintojen nousuun.

Hintojen nousun juurisyy on energiassa, Saarikko sanoi Seitsemän uutisten vieraana. Energian hinnannousu heijastelee ruoan ja muiden hyödykkeiden hintaan.

– Valtio ei voi tulla vastaan kaikessa siinä, miten hinnat ovat nousseet. Järkevää on tehdä täsmätoimia, Saarikko sanoi.

Täsmätoimilla Saarikko viittaa keinoihin, joita esiteltiin torstaina budjettiehdotuksen osana. Niitä ovat esimerkiksi verohelpotukset, korotukset etuuksiin sekä joulukuussa maksettava kaksinkertainen lapsilisä.

"Palkkojen nousu kohtuullista"

Energiamyllerryksessä katseet kääntyvät myös sähköyhtiöihin ja siihen, miten he asiaan reagoivat, Saarikko sanoo.

– Eikä pidä unohtaa energiatehokkuutta. Yksi suuntaus esimerkiksi öljylämmityksen suunnalla on ollut tuki kansalaisille öljylämmityksestä irtautumiseen. Se on ollut hyvin suosittu ja se on ollut vaikuttamassa energialaskuihin.

Verohelpotukset tulee sitoa työmarkkinapöydissä tehtäviin palkkaratkaisuihin. Saarikon mukaan liian suurilla palkankorotuksilla ei tulisi syventää Venäjän Ukrainassa aloittamasta sodasta johtuvaa inflaatiota.

– Palkat tulevat varmasti nousemaan ja se on oikein ja kohtuullista. Nyt on kyse siitä, kuinka paljon. Siksi olen sitonut ajatuksen työn ja eläkkeiden veronkevennyksistä siihen, että palkkamaltti säilyisi.

Valtionvelka kasvaa

Torstaina esitellyn budjettiesityksen loppusumma on noin 79,5 miljardia euroa ja se on noin 6,3 miljardia alijäämäinen. Valtionvelka kasvaa jälleen, nyt 2,5 miljardilla eurolla.

Saarikon mukaan menot ja tulot ovat olleet epätasapainossa jo toistakymmentä vuotta väestön ikääntymisen vuoksi. Lisäksi ”lupaus pitää kaikista huolta” kasvattaa velkaa.

Saarikko muistuttaa, että torstaina esitelty budjettiehdotus sisältää myös leikkauksia.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys julkaistaan perjantaina kokonaisuudessaan ministeriön verkkosivuilla. Hallituksen varsinainen budjettiriihi alkaa 31. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat