Saarela uusista syytteistä: "Absurdia"

Murmanskissa tutkintavankeudessa olevalle suomalaisaktivistille Sini Saarelalle luettiin tänään syyte huliganismista eli ilkivallanteosta.

Saarelaa ja muita Venäjällä vangittuja Greenpeacen ympäristöaktivisteja syytettiin alun perin merirosvouksesta, kun he olivat yrittäneet kiivetä energiayhtiö Gazpromin öljynporauslautalle syyskuussa.

Vaikka syyte vaihtui lievempään, Saarela ja hänen asianajajansa eivät pahemmin innostuneet.

– Saarelan mukaan nämä syytteet ovat yhtä absurdeja kuin edellisetkin, puolustusasianajaja Larisa Vasiljeva kommentoi MTV3 Uutisille.

Rangaistukset ilkivallanteosta vaihtelevat sakkotuomiosta seitsemän vuoden vankeuteen.

Merirosvoussyytteet olisivat merkinneet enimmillään 15 vuoden vankeustuomiota.

Vasiljeva ei halunnut spekuloida sitä, olivatko lievemmät syytteet aktivistien vapautumisen kannalta lupaava merkki.

– En pidä sitä minään positiivisena merkkinä, koska lähtökohtamme on, etteivät he syyllityneet ilkivallantekoonkaan.

Tulevaisuus epäselvä

Päivän käsittelyä Murmanskissa seurannut konsuli Martti Ruokokoski sanoi, että aktivistien tilanteen kehittymistä on mahdoton ennustaa.

– Tällä hetkellä tiedossa on vain, että aktivistien kahden kuukauden tutkintavankeus päättyy 24. marraskuuta. Sen jälkeen voi olla uusi käsittely.

Tilannetta sekoittaa sekin, että puolustuksen mukaan viranomaiset eivät ole ilmoittaneet aktivistien edustajille kumonneensa merirosvoussyytteitä.

– Olemme seuranneet tilannetta lähinnä median kautta. Jos viranomaiset eivät ilmoita meille kumonneensa vanhoja syytteitä, emme voi tehdä mitään nykyisille, Vasiljeva totesi.

Vasiljeva kritisoi muutenkin aktivistien kohtelua.

– Saarela ei tänään voinut syödä hänelle tarjottua ravintoa, koska on kasvissyöjä. Hän oli sanojensa mukaan niin nälkäinen, ettei pystynyt ajattelemaan.

– Koemme, että kaikki tämä on jotain psykologista peliä.

Lue myös:

    Uusimmat