Saara, 57, sairastaa MS-tautia ja toimii tyttärensä omaishoitajana – ehkäisee oireitaan VR-peleillä: "Pitää tehdä, mihin on intohimoa, kunhan muistaa joskus nukkua ja syödä"

Videopelit ovat tuoneet iloa niin Saaralle kuin hänen perheelleen monessa asiassa. Seurattuaan lasten pelailuja, hän innostui muutama vuosi sitten itse pelaamaan VR-pelejä helpottaakseen MS-taudin oireita.

Saara Koski-Laulaja, 57, sai tietää noin 15 vuotta sitten sairastavansa MS-tautia. Sairaus ilmeni näköhermotulehduksen kautta. Koski-Laulaja arvelee, että todellisuudessa hän on saattanut sairastaa MS-tautia jo nuoresta saakka.

MS-taudissa ihmisen puolustusjärjestelmä hyökkää keskushermostoa vastaan. Suomessa tautia sairastaa noin 9500 ihmistä.

Toistaiseksi ei tiedetä, mistä tauti johtuu. Jokainen taudin sairastaja on yksilöllinen ja taudin etenemistä ei voi ennustaa. Oireet voivat liittyä esimerkiksi näkö- ja tuntoaisteihin, liikkumiseen tai aivotoimintaan.

Kyse on vakavasta sairaudesta, johon ei ole parannuskeinoa. Tautiin on olemassa lääkkeitä, jotka hidastavat sen etenemistä. Koski-Laulajan tapauksessa oireet ovat toistaiseksi olleet lieviä. Päällepäin sairaus ei vaikuta hänen elämäänsä muuten kuin jaksamisessa. Stressiä aivot eivät kestä.

Silti hän on säilyttänyt positiivisen asenteensa diagnoosista huolimatta.

– Se oli tavallaan helpotus tietää, mistä ihmeelliset oireet lopulta johtuivat. Silloin tiesin, minkä asian kanssa olen tekemisissä, Koski-Laulaja sanoo.

VR-pelien vaikutuksesta vielä vähän tutkimustietoa

VR-pelit helpottavat Koski-Laulajan keskushermostoon vaikuttavan MS-taudin oireita. Pelaamisessa hän on huomannut oman aivotoiminnan, refleksien ja motoriikan parantuvan. Hänen suosikkipelejään ovat musiikki- ja räiskintäpelit. 

Koski-Laulaja on alkanut pelata VR-pelejä muutama vuosi sitten. VR-peleissä käytetään hyödyksi virtuaalista todellisuutta. Pelaaja pitää päässään pelilaseja, jotka luovat virtuaalisen peliympäristön näkökenttään.

HUSin Neurologian erikoislääkäri Sini Laakso kertoo, että VR-laseilla tehtävät harjoitteet ovat arkipäivää neuropsykologisessa kuntoutuksessa.

Parhaiten VR-lasit auttavat neglect-oireeseen, jossa potilaalla on häiriöitä oman kehon ja toisen puolen ympäristön huomioimisessa. Tätä oiretta kuitenkin harvemmin esiintyy MS-taudissa.

– VR-lasien käyttöä MS-taudin kuntoutuksessa on vielä tutkittu melko vähän, mutta liikunnalliset VR-laseilla tehtävät harjoitteet voisivat olla hyödyllisiä myös osana fysioterapeuttista kuntoutusta, Laakso sanoo.

Laakson mukaan on tärkeää, että potilas löytää itselleen mieleisen tavan liikkua. Liikunta pitää yllä tasapainoa, liikkumiskykyä ja lihaskuntoa. Innostavat harrastukset auttavat myös positiivisesti mielialaan.

Pelaajia perhe täynnä

Kolmen lapsen äitinä toimiva Koski-Laulaja on aina ollut kiinnostunut pelimaailmasta ja sen kehityksestä. Pelaamisen lisäksi hän seuraa paljon YouTubesta ja Twitch-striimauspalvelusta peliaiheisia sisältöjä. Hän on perustanut myös oman YouTube- ja Twitch-kanavan käyttäjänimellä HomeCatty.

Koski-Laulajan perheessä on nuoresta saakka pelattu videopelejä. Jo kotoa poismuuttaneet vanhimmat lapset ovat myös edelleen pelimaailmoissa mukana. Vanhin poika Olli-Einari tekee YouTube-videoita ja vanhin tytär Elli-Oona opiskelee media designeriksi sekä tekee omia pelisisältöjä niin ikään YouTubeen ja Twitchiin.

– Olen aina sanonut nuorisolle, että sitä pitää tehdä, mihin on intohimoa, kunhan muistaa joskus nukkua ja syödä, Koski-Laulaja sanoo.

Omaishoitajana omalle tyttärelleen

Perheen äidin aika menee pääsääntöisesti kotona, sillä nuorin tytär on vaikeasti kehitysvammainen. Hän on 19 vuotta huolehtinut tyttärestään, joka on käytännössä sänkypotilaana kotona.

Nuorin tytär pääsee myös kuitenkin osallistumaan peleihin, sillä hän usein katsoo esimerkiksi oman perheen pelilähetyksiä.

– Vierekkäin pelailemme tässä yhdessä. Laitan hänelle tabletilta pelilähetyksiä, jos sisko tai minä pelailen. Tämä on meille yhteinen harrastus, Koski-Laulaja kertoo.

Tabletilta kuitenkin tytär kuulee tuttuja ääniä ja kauniita maisemia pelimaailmasta. Koski-Laulajan mielestä muillekin kehitysvammaisille voisi näyttää pelilähetyksiä, sillä ne ovat hauskaa ajanvietettä.

Kehitysvammainen tytär ei nuku ollenkaan yöaikaan, joten äiti viettää paljon aikaa tietokoneella öisin. Pelimaailmassa Koski-Laulaja esiintyy läpinäkyvästi. Hänen pelikaverinsa tietävät tilanteen ja tytär on osa pelaamista.

– Välillä käydään kesken pelaamisen syöttämässä tai tekemässä muita hoitotoimenpiteitä, jonka jälkeen hommat jatkuvat.

Pelaamisessa on paljon muitakin hyötyjä

VR-pelaaminen ei välttämättä ole pelkkää istumista, vaan siinä seistään ja liikutaan. VR-maailmassa pystyy myös totuttelemaan pelkoihin. Esimerkiksi korkean paikan kammoon voi tottua hiljalleen, jos menee pelimaailmassa korkealle paikalle.

Pelaaminen auttaa myös sosiaalisessa kanssakäymisessä. Pelimaailmassa voi esiintyä nimettömästi omana itsenään. Pelimaailmassa on mahdollista kommunikoida muullakin tapaa kuin puhumalla. Esimerkiksi pelihahmolla voi VR-peleissä piirtää, kirjoittaa tai maalata.

Koski-Laulajan mieleen tulee yksi tapaus, jossa hänen eteläkorealainen pelikaverinsa ei puhunut aluksi mitään. Vuoden aikana hän rupesikin yhtäkkiä puhumaan. Kävi ilmi, että korealainen pelkäsi omaa englannin kielitaitoaan, eikä näin ollen uskaltanut aluksi puhua ollenkaan.

Parasta Koski-Laulajan mielestä pelaamisessa on vuorovaikutus. Hän on saanut paljon kavereita eri puolelta maapalloa. Pelimaailmassa on hänen mielestään ystävällistä, avuliasta ja älykästä nuorisoa. Kiinnostuksen mukaan siellä voi liittyä erilaisiin ryhmiin, joissa voi sosialisoitua.

Koski-Laulaja haluaa painottaa, että pelaaminen on iloinen asia, josta voi olla hyötyä kielitaidon kehittämisessä tai ujouden häivyttämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat