Mainos

Sääprofeetta tietää jo joulun sään: "Lunta tulee reilustikin"

Sääprofeetta Juhani Luoma ennustaa joulusta kylmää ja lumista. Luoma on ennustanut säätä vanhan kansan menetelmillä jo 65 vuoden ajan.

Kun meteorologien viralliset sääennusteet ovat jälleen epävarmoja eikä joulunkaan säätä voida vielä ennustaa, on kääntyminen sääprofeetan puoleen.

Vanhan kansan metodeihin tukeutuva Juhani Luoma tietää jo, millainen on joulukuun sää. Ja se on luminen.

– Itsenäisyyspäivä on tässä ratkaiseva tekijä. Silloin tahtoo olla kylmää. Sitten viikon ajaksi lauhtuu ja 15. päivän paikkeilla on vielä kylmempää. Lumisateet tulevat 17.–18. päivän kohdalla ja lunta tulee reilustikin, Luoma kertoilee.

– Sen jälkeen lauhtuu taas, mikä vaan lisää lumen määrää. 23.–24. on taas kylmää eli tulee pakkasjoulu ja lunta on.

Ennusti ensilumen siipikusiaisista

Isossakyrössä Etelä-Pohjanmaalla asuva Luoma laatii ennusteensa luonnon kiertoa tarkkaillen.

Esimerkiksi ensilumi perustuu siipikusiaisten käyttäytymiseen: ensilumi sataa yhdeksän viikkoa sen jälkeen, kun ne ”katkovat siipensä ja kaivautuvat maahan.”

– Se perustuu niiden häälentohon. Nykyajan ihminen ei tahdo keretä seuraamaan näitä merkkejä. Olen 65 vuotta seurannut niin tottuu, jotta koska pitää kuunnella tarkemmin tuulen suunnan kääntymistä.

Luoman suvussa ennusmerkkien seuraaminen kulkee suvussa. Jo hänen isoisänsä teki sitä, ja nyt Luoma opettaa taitoa tyttärelleen.

Se, että kaikki haluavat kuulla juuri lumentulosta ja seurata siihen liittyviä merkkejä, on Luoman mielestä jo hieman huvittavaakin.

– En ymmärrä miksi sitä odotetaan niin hartaasti, kun ei siitä ole kuin vaivaa.

– Tietysti sitä odottavat lapset ja hiihtoväki, mutta nythän on tulleet kaiken maailman mönkijät, että moottorivoiminkin voi mennä rapakossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.