Mainos

Bull Mentula, Timo Jutila ja kumppanit ennustavat joulun sään – näin siinä käy!

Kuntoiluyrittäjä ja kehonrakentaja Jari "Bull" Mentulalta tulee välittömästi vastaus kaikkien huulilla olevaan kysymykseen: Tuleeko valkea joulu vai ei?

– Totta kai, sillä eihän joulupukki pääse muuten tuomaan lahjoja lapsille! Pukkihan tulee Petteri Punakuonon vetämällä reellä, joten jos jouluna ei olisi lunta, niin silloin Petterillä olisi liikaa kitkaa ja kipinöitä vetää rekeä.

– Se olisi liian kova homma jopa Petterille, Mentula arvioi.

Mentulan ennustus pohjautuu vuosien omakohtaiseen kokemukseen siitä, onko pohkeessa kuivaa ihoa. Ja kuinka ollakaan, juuri tänä aamuna Mentula huomasi, että hänen pohkeessaan oli havaittavissa pienen pieni kuiva alue.

– Kuivan ihon määrä on vielä niin pieni, että siitä pitäisi selvitä kevyellä rasvaamisella. Se tietää sitä, että lunta tulee ehkä vain sen verran, että maa on valkea lumesta. Tämän mukaan jouluna ei olisi odotettavissa mitään nietoksia. Lunta tulee vain sen verrran, että Petteri jaksaa vetää pukin lahjarekeä ilman liikaa kitkaa ja kipinöitä, ennustaa Mentula.

Mentula antaa vielä pientä toivoa nietoksia odottaville, sillä lunta voi tulla enemmänkin, jos kuiva alue kasvaa.

Timo Jutila: Tottakai joulu on valkea!

Kiekkolegenda Timo Jutila on todellinen jouluihminen, sillä hän uskoo vakaasti joulupukin tuovan lumen. Jutila on vieläpä syntynyt jouluaattona; se tuo lisäarvoa ennusteen laatuun.

– Suomeen tulee ehdottomasti valkea joulu. Joulupukki tuo sen tullessaan viimeistään aattona. Tässä ei ole kyse siitä, että Petteri tarvitsisi reen vetämiseen lunta, sillä kyllähän Petteri Punakuono keinot keksii, miten reki saadaan vedettyä kaikkialle – ilman luntakin.

– Joulu on mahtavaa aikaa, sillä jopa negatiiviset ihmiset muuttuvat positiivisiksi. Joulun aika on todellista lasten juhlaa, hehkuttaa Jutila.

Vaikka Jutila oli mukana voittamassa Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta  vuonna 1995, vieläpä kapteenina, tämä on hänen ensimmäinen joulusääennustuksensa.

– Ennustukseni pohjautuu kiekkoilijana tietysti siihen, että jäästä tulee lunta ja meille kaikille kiva valkea joulu, toivoo Jutila.

Angela Bros: ”Jos uskoa riittää”

Suomeen vastikään muuttanut elämänjanoinen italialaisleidi Angela Bros huokuu itsevarmuutta lumen suhteen – kuten aina.

– Uskon, että Finlandiaa tulee jouluna lunta tupaan! Mamma mia, täällä te suomalaiset muutenkin nökötätte kuin pakastepizzat – teillä on jäätä pinnalla, mutta olette sisältä, ah niin lämpimän juustoisia, Putous-ohjelman sketsihahmo muotoilee.

– Juttelin Räikkö da Kimisen kanssa ja ne olivat sopineet Jetimies Rosthed da Jetrosen kanssa, että ne puhaltavat molemmat Sveitsistä ja Turusta Suomeen päin puhuria! Uunit kuumiksi!, nauraa aina iloinen Angela.

Putouksessa niin ikään esiintyvä sketsihahmo Irma Rönkkö on ehdottomasti sitä mieltä, että Suomeen tulee valkea joulu –  ja tämä ennustus perustuu iän tuomaan kokemukseen.

– Minä näin viime yönä unta, että jouluna tuli lunta! Ja sehän on itsestäänselvyys, että minä olen aina oikeassa, myös tänäkin jouluna,  julistaa viimeisenä, mutta ei missään nimessä vaatimattomimpana itse Irma Rönkkö.

Tiina Helenius: ”Pitäisi tulla Venäjältä”

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius on hieman skeptinen lumen tulon suhteen, koska tuulet puhaltavat väärästä suunnasta eli lännestä.

– Uskon vasta, kun näen. Ekonomistina vertaisin lumen tuloa Suomen talouden elpymiseen – se on nyt uskon asia. Tällä hetkellä en usko, että tulee valkea joulu.

– Tuulet puhaltavat nyt ihan väärästä suunnasta, mutta jos tuuli kääntyy puhaltamaan Venäjältä, sitten ilma kylmenee varmasti. Venäjän puhaltava tuuli tulee ihan Siperiasta asti. Vallitseva ilma on ihan väärä, kun tuuli tulee Pohjamereltä, toteaa Helenius ikäväkseen.

Heleniuksen mukaan viime talven vähälumisuuden syy oli myös lämmin länsituuli, mikä esti myös meren jäätymisen.

– Lumiennusteeni pohjautuu tänäkin vuonna siihen, että naapurin männyt heiluvat koko ajan väärästä suunnasta. Olen seurannut tilannetta koko syksyn, paljastaa Helenius.

Helenius iloitsee siitä, että pukki on huomannut säiden muuttumisen ja digitalisoinut jakelukanavan.

– Pukki on entistä enemmän digitaalinen eli töpseli verkkoon ja lahjat hoituvat sitä kautta nykykoteihin. Pukkikin on huomannut, miten tehokas jakelukanava verkko on. Onneksi – sillä näillä säillä Petterin olisi vaikea vetää rekeä hiekalla, toteaa Helenius.

Sääprofeetta Mäntyharjulta: Ahven ennustaa lunta

Mäntyharjun sääprofeetta Matti Paasonen on ennustanut säitä jo kymmeniä vuosia pettämättömällä metodilla: ahvenen harjaksien perusteella.

– Täytyy sanoa, että valkea joulu on kysymysmerkki. Ensi viikon perjantaina 18. päivä tulee pari senttiä lunta, mutta kestääkö se. Merkki on aika heikko.

– Ahvenen harjassa on vähän harmaata. Joulu on kuudes väli. Nyt se värielementti ei ole ihan vaalea vaan enempi harmaa. Vaalea tarkoittaisi enempi vettä tai räntää, kun taas kokonaan harmaa lunta. Nyt näyttää, että lunta tulee ensi perjantaina vähän, mutta sen jälkeen menee taas plussan puolelle.

Sääprofeetta Paasosen ennustus ei kuitenkaan ulotu koko maahan, vaan se on "enempi" paikallinen.

– Ennustukseni kohdistuu lähinnä Etelä-Savoon, sillä ahvenen harjan väri on erilainen erilaisissa ympäristöissä. Pyydystän ahvenen aina touko-kesäkuussa heti kudun jälkeen, jonka jälkeen koko vuoden sääennustus on nähtävissä harjasta. 

– Ennustukseni pohjautuu vanhan kansan viisauksiin. Kiertelin aikoinaan puunostajana pitkin pitäjiä ja sain kansanmiehiltä vinkkejä sään ennustamiseen, paljastaa Mäntyharjun sääprofeetta suuren salaisuutensa.

Sääprofeetta ei ensin suostu kertomaan sitä, milloin lumitöihin päästään ihan kunnolla. Pienen suostuttelun jälkeen profeetta kuitenkin kajauttaa ilmoille, että varsinainen kunnon talvi alkaa vasta helmikuun puolivälissä.

– Tämä on todella harvinaista. Voiko tämä olla tottakaan, että lumitöihin päästään vasta kevään korvalla. Mutta jos en itse usko tähän, en voi valehdellakaan sitä, milloin lunta tulee nietokseksi asti. Tämä voi mennä pieleen siinä tapauksessa, että ilmat ”renkslaa”, huomauttaa Paasonen.

Meteorologi palauttaa maan pinnalle 

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi on ennustajista pidättyväisin.

– Ennustemallien perusteella vielä ei voida sanoa mitään joulun päiväkohtaisesta säästä. 

Rintaniemi suostuu kuitenkin puhumaan tilastoista, jotka ovat valkean joulun suhteen optimistiset.

– Tilastojen mukaan joulu on pohjoisessa valkea hyvin suurella todennäköisyydellä. 

– Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa kuudesta kahdeksaan joulua kymmenestä on tilastojen perusteella valkeita. 

Jossakin päin Suomea lunta siis todennäköisesti on, mutta kuinka pitkällä etelässä, sitä emme voi vielä tietää. 

– Pitkän ajan ennusteet ovat pitäneet loppuvuotta keskimääräistä lämpimämpänä. Lumirajaa ei voi vielä tässä vaiheessa piirtää. 

Omaa arvausta Rintaniemi ei ammatillisista syistä halua esittää, mutta henkilökohtainen mielipide se on hänelläkin.

– Kyllä minäkin toivon valkeaa joulua. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.