Pekka Pouta saa palautepostissa villasukkia, piirustuksia ja härskejä ehdotuksia: "Yksi katsoja kertoi, milloin hänen miehensä ei ole kotona"

MTV Uutisista tuttu meteorologi Pekka Pouta on tottunut kaikenlaiseen katsojapalautteeseen. 

Tv-meteorologien saama palaute on noussut viime viikkoina esiin sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo katsojapalautteen olleen nyt jostain syystä ihan "omassa sarjassaan". 

MTV3-kanavalla meteorologina 30 vuotta työskennellyt Pekka Pouta pysyttelee itse poissa sosiaalisesta mediasta erityisesti silloin, kun säässä tapahtuu paljon. Katsojapalautteelta hän ei kuitenkaan ole välttynyt. 

– Jos on kunnon säätapahtuma niin kuin oli viimeksi Toini-myrsky, olen poissa somesta. En ole siellä muutenkaan kovin paljon. Ei ole tarvetta jakaa itseään ja omaa ammattitaitoaan kaikkialla, Pouta perustelee.

"Yksi katsoja kyseli, milloin voin tulla hänen luokseen kylään"

Pouta on vuosien varrella saanut palautetta laidasta laitaan. Palaute on voinut olla ikävä kommentti ennusteesta, itse neulotut villatöppöset tai Sini-koirasta piirretty kuva.

"Etanapostissa" tulee Poudan mukaan kirjeitä ja paketteja silloin tällöin. Sähköpostissa hän saa muutamia palautteita viikossa.

– Jos säässä tapahtuu jotain mielenkiitoista, palautetta tulee enemmän. 

Joskus ihmiset kommentoivat sitä, mitä tapahtuu ulkona ja miten erilaiselta se näyttää kuin Poudan ennusteessa sillä hetkellä.

– Sanon aina ihmisille, että pistehavainto on harhaanjohtava. En minä käy ulkona katsomassa, mitä siellä tapahtuu, kun paljon paremman ja kattavamman jutun saa katsomalla koko maata. 

– Ulos pitää mennä piristymään vuoron välillä. Samalla voi miettiä sitä, miltä sää tuntuu, että pääsee kuvailevampaan ilmaisuun.

"Pekka Pouta, MTV:n päätoimittaja"

Osa viesteistä on Poudan mukaan hyvin erikoisia, osa huvittavia ja osa jopa ahdistavia.

– Viimeksi tuli etanapostissa kirje, joka oli osoitettu selvästi minulle, mutta kirjeen otsikossa luki ”Pekka Pouta, MTV:n päätoimittaja”. Viestissä arvosteltiin uutiset. Jotkut taas haluavat välittää minulle viestejä Jumalalta ja Jeesukselta. 

– Yksi katsoja kyseli, milloin voin tulla hänen luokseen kylään ja kertoi, milloin hänen miehensä on poissa, Pouta kertoo.

Katso huikea kevennys: Sini-koira jää ihmettelemään, kun Pekka Pouta hyppää pahvimukiin. Juttu jatkuu videon jälkeen...

Tiistain kevennys tulee tässä: Sini-koira jää ihmettelemään, kun Pekka Pouta hyppää pahvimukiin 0:13

Palautteeseen vastaaminen vie aikaa työltä

Pouta pyrkii olemaan kiinnittämättä palautteisiin liikaa huomiota pystyäkseen tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.

– En tiedä, onko tämä vain perustelua itselle siitä, miksi en jaksa sitä kauheasti katsella... Mutta ensinnäkin, jos palaute liittyy säähän ja vaatii vastausta, se on poissa kaikesta muusta. Miksi minun pitäisi palvella yhtä ihmistä, joka ottaa yhteyttä, kaikkien niiden satojen tuhansien ihmisten sijaan, jotka katsovat tv:tä, Pouta pohtii.

– Palautetta tulee kuitenkin sen verran, että jos kunnolla haluaisin vastata, siihen pitäisi varata ainakin puoli työvuoroa viikossa.

Poudan mielestä on hyvä muistaa myös se, että sään seuraamisessa, eli hänen varsinaisessa työssään, menee toisinaan hyvinkin paljon aikaa.

– Esimerkiksi jos tämän viikon keskiviikkona olisin keskittynyt palautteeseen reagointiin, olisi saattanut jäädä seuraamatta mahdollisuus jäätävään sateeseen, joka on iso asia.

"Mitä tarkoittaa Skandinavia?"*

hei, mitä tarkoitat käsitteellä skandinavia, ...
olisi hyvä erottaa skandinavia ja fenno-skandinavia toisistaan...
suomihan ei kuulu skandinaviaan....

"Negatiivinen palaute droppaa fiilistä"

Palautteeseen keskittyminen vie Poudan mukaan lisäksi työstä fokusta ja häiritsee "kuviota, jota yrittää rakentaa".

– Varsinkin negatiivinen palaute droppaa fiilistä ja katkaisee kaiken flow'n. Positiivinen palaute taas, varsinkin jos sitä tulee kauhean paljon, aiheuttaa kusipäisyyttä.

– En juurikaan näe palautteen seuraamisessa etuja. 

Jos palaute taas on vaikka villasukat, niitä voi Poudan mielestä käyttää säälähetyksessä, koska se tuo siihen mukavan lisän.

– Siitä tulee hyvää ohjelmaa. Samoin näytin erään lapsen piirroksen Sinistä Huomenta Suomen aloituksessa.

Katso sydämen sulattava Uutisaamun avaus: Pekka Poudan Sini-koira sai joulukortin 2-vuotiaalta Hillalta. Juttu jatkuu videon jälkeen...

Katso sydämen sulattava Uutisaamun avaus: Pekka Poudan Sini-koira sai joulukortin Hillalta 0:51

Lähetystä tehdessään Pouta pyrkii ajattelemaan, että häntä ei katso kukaan. Myös siinä mielessä palauteen miettiminen on haitaksi.

– Eihän kukaan pysty edes ajattelemaan sitä, että katsojia on satoja tuhansia. Se on ihan järjetön ajatus, se ei mene ihmisen päähän. Paljon helpompi on tehdä hyvää työtä niin, että katsoo vain suunnilleen peiliin.

"Pyyntö meteorologille"

Minulla olisi meteorologille pieni pyyntö. Voisitteko sääkartoilta tutkia myös väitetyn muovijätteen pyörimistä merellä. Tuo muovijäte pitäisi troolata pois ja uusiokäyttöön. Myös tällaiset seikat saattavat vaikuttaa planeetan kestävyyteen ja pitkään ikään. Planeetat sinänsä ovat kestäviä planeettoja, mutta ihmisten huolenpito planeetasta on heräämässä ja tätä heräämistä kannattaa hyödyntää myös merien kunnostamiseen.

"Jos yksi asianajaja on kelmi, kaikki ovat kelmejä"

Pouta on monelle suomalaiselle jo enemmän kuin meteorologi; hän on sääennustajan synonyymi, lähes instituutio. Siitä kertoo muun muassa se, että hän saa syyt niskoilleen muidenkin ennusteista.

– Kerran olin ollut useamman viikon lomalla, ja joku pistää muiden ennustevirheet minun piikkiini. Tätä on ollut useamman kerran. Vaikka on lomalla, kaikki on kuitenkin minun vikani.

Pouta itse arvioi tosin, että kyse ei ole vain hänestä vaan ihmisten taipumuksesta yleistämiseen.

– Jos yksi asianajaja on jonkun mielestä kelmi, kaikki ovat kelmejä. Jos lääkäri tekee virheen, se menee ihmisen mielessä kaikkien lääkärien piikkiin. 

"Runo katsojalta"

Laadin tämän " runon " kuullessani eräänä aamuna Sinun lausuvan tv:ssä: lauha lähenee lännestä. Toivon Sinulle ja Sinille oikein hyvää Joulun odotus aikaa!

Lauha lähenee lännestä, liekö lounaassa lämmintä?

Loskaa luvassa Luvialle, Lappeenrannassa liukasta, Lapissa lunta.

Leppävirralla liian lauhaa?

Liikenteessä Latvalalle liikaa liukuja, Lada liirrossa.

Leville loistavalle lomalle Lomsp! Livemusaa. Lisää lantteja laudalle. Lärvit?

Lähden lampsimaan lumeen lapanen lujassa.

Lisäksi liuta läpimitaltaan lihavia lampaita lumelle lähdössä...

Liian liukasta. Luulen laman lietsovan lisää laulua lauantain lauteille.

Lama lietsoo lisäksi Lontoota.  Lö`brexittiä luvassa. Luvat lukossa. Liennytystä?

Liittovaltiot liemessä. Lennon mäskissä, liimoissaan.

Liitereissä luita, ladoissa loisia.

Leivon laumalle lihapiirakkaa. Lavallisen lanttulaatikkoa,

lipevää lahtaajan laittamaa lientä.

Lipeäkalaa --- lapamatoja?

Laskeutuu loma-lentokone:

Larnakassa loistaa lila Luna.

Latviassa lati;  lämmintä.

Liettuassa liti;  leveitä leidejä.

Luxemburgissa;  lumoa.

Losissa luodaan läppää.

Lahdessa loiva liukumäki.

Laitammeko lisää limeä litkuun, Lea-Lerpukka?

LISÄÄ LUMUMBAA !

Liivit lentoon – lakanoiden lumoon…

*Tummissa laatikoissa olevat kursivoidut tekstit ovat sähköposteja, joita Pekka Pouta on viime aikoina saanut.

Lue myös:

    Uusimmat