Saana heräsi tiedottomana ruttaantuneen bussin lattialta ympärillään ruumiita – kertoo selviytymistarinansa Konginkankaan turmasta 18 vuoden takaa

1:51
Katso videolta: Saana Kiviranta kertoo, miltä onnettomuuspaikalla näytti, kun hän heräsi.

Moni matkustaja menehtyi vuoden 2004 Konginkankaan bussiturmassa. 24-vuotias Saana Kiviranta kuului niihin onnekkaisiin, jotka selvisivät Suomen tuhoisimmasta liikenneonnettomuudesta hengissä.

– Kyllä siinä sitten aika nopeasti ymmärsi, että on oltu kolarissa. Se oli ihan täynnä tavaroita, penkkejä, ihmisiä koko se bussin sisäosa, ja yritin siinä sitten itse päästä ylös. Ihmettelin vaan, kun minulla ei ollut mitään kipuja, mikä oli hassua. Oli kova shokkitila päällä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12. syyskuuta 2021 ja uudelleenjulkaistu Konginkankaan tuoreimman turman jälkeen.

Näin kertoo Saana Kiviranta ensimmäisistä muistikuvistaan Konginkankaan tuhoisassa linja-autoturmassa.

Kiviranta oli yksi 14 ihmisestä, jotka selvisivät hengissä tuhoisasta kolarista.

"Ei pystynyt edes käsittämään sitä kokonaisuutta"

Kiviranta oli matkalla linja-autossa kolmen ystävänsä kanssa. Kun hän oli selvinnyt alkushokista, alkoi hän huutelemaan ystäviensä perään.

– Ei kuulunut mitään. Yhden ystävän näin elossa heti siinä bussin ulkopuolella mutta kahden kohdalla jäi epäselväksi, ovatko he selvinneet. Yksi meistä tosiaan menehtyi tässä. 

Kiviranta kertoo, että hänelle meni todella kauan ylipäätään ymmärtää, kuinka isosta kolarista todellisuudessa oli kyse.

– Siinä meni tosi kauan. Sairaalallakin olin ihan ihmeissäni, mitä oli tapahtunut. Tottakai siinä itse näki kuolleita ja sen bussin. Ehkä se shokkikin vaikutti siihen ymmärrykseen, ei pystynyt edes käsittämään sitä kokonaisuutta.

Kiviranta selittää lisää yläpuolelta löytyvällä videolla, mitä hän koki aivan kolarin ensihetkillä.

"Olen vähän niin kuin yritys, mistä on irtisanottu työntekijöitä"

Kiviranta ymmärtää olleensa onnekas selviydyttyään kolarista, mutta helppoa hänen elämänsä ei sen jälkeen ole ollut.

Hän loukkaantui onnettomuudessa vakavasti. Hän sai muun muassa lukuisia murtumia kroppaansa.

– Ensimmäinen kuntoutuminen sänkykunnosta oli noin kuukausi. Makasin vaan, minulla oli selkärankamurtumia ja päässä murtuma sekä jaloissa. Sitten kuntoutuminen lähti aika nopeesti käyntiin, noin kolme kuukautta ja minulla oli ihan hirveä tarve palata äkkiä töihin ja normaaliin.

Kivirannalle jäi kuitenkin onnettomuudesta pysyvä aivovamma, ja se vaikuttaa hänen elämäänsä edelleen.

– Vähän kuin olisi jatkuva burnout päällä. Neuropsykologi on kuvannut, että olen vähän niin kuin yritys, mistä on irtisanottu työntekijöitä yksi tai kaksi kolmasosaa. Minun aivoni joutuvat silti toimimaan tällä pienemmällä työkapasiteetilla.

Myöhemmin alkoi taistelu vakuutusyhtiöiden kanssa

Kun alkupainajaisesta selvittiin, Kivirannalla alkoi pitkä taistelu korvauksista vakuutusyhtiöiden kanssa.

Kiviranta kuvailee, että se oli jopa hirveämpi kokemus kuin onnettomuus itsessään.

– Kun on vammautunut eikä tiedä mihin mennä, niin vakuutusyhtiö kiistää kaikki vammat. Jossain vaiheessa he kiistivät jopa, että vammat ovat tulleet tästä kolarista. Uhrilla on aina todistustaakka, heille ei riittänyt tämä kolari todistukseksi, se oli ihan käsittämätöntä taistelua. 

Hän kertoo taistelleensa asian kanssa yhteensä seitsemän vuotta. Siinä ajassa hän menetti sekä työkykynsä että toimeentulon.

– Lakimiehen avustuksella saatiin sitten oikeus päätökseen. Minä voitin sitten nämä korvaukset.

"Nyt kuuluu hyvää"

Konginkankaan bussiturmasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 18 vuotta. Tässä ajassa Kiviranta kertoo nousseensa pimeyden varjostamasta elämästä valon puolelle.

– Nyt kuuluu hyvää. Pitkään elin vamman ja onnettomuuden varjostamaa elämää. Nyt olen kääntänyt ne tietyllä tavalla voitoksi. Minulla on hyvinvointialan yritys ja teen vapaaehtoistyötä. Yritän auttaa muita urheja.

Kiviranta kirjoittaa parhaillaan kirjaa onnettomuudesta ja sen jälkeisestä elämästä. Hän kertoo, että kirjoittaminen on ollut hänelle vapauttava kokemus.

– On saanut muhia viimeisetkin traumat pois. Toivon, että pystyn auttamaan muita uhreja onnettomuuksissa.

Saana Kivirannan koko haastattelu on katsottavissa osoitteesta mtv.fi.

MTV Uutiset juhli vuonna 2021 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja keräsi yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa25. huhtikuuta 2021 lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja