Tutkimus vahvistaa yhteyttä tupakoinnin ja vakavan keuhkosairauden välillä

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
KATSO MYÖS: Korvaako nuuska tupakan? Tuleeko Suomesta savuton vuonna 2030? Aiheesta olivat Huomenta Suomessa vuonna 2018 keskustelemassa Filhan pääsihteeri Tuula Vasankari ja THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen.

Tutkimuksessa vahvistui tupakoinnin olevan keuhkojen arpeutumiseen johtavan sairauden riskitekijä.

Tupakointia on pidetty idiopaattisen keuhkofibroosin riskitekijänä, mutta asiaa ei ole selvitetty suurissa väestötutkimuksissa. Nyt sellainen on tehty Etelä-Koreassa ja tulokset osoittavat tupakoinnin altistavan sairastumiselle.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 23 miljoonan potilaan terveystarkastustietoja vuosilta 2009–2012. Vuoteen 2016 mennessä heistä 25 000:lla todettiin idiopaattinen keuhkofibroosi.

Tupakoivat osallistujat sairastuivat 66 prosenttia ja entiset tupakoitsijat 42 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka olivat olleet ikänsä savuttomia, tulokset osoittivat. Yhteys myös voimistui mitä enemmän ja pitempään potilas oli tupakoinut.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Thorax-lehdessä, ja ne vahvistavat näyttöä tupakoinnin ja idiopaattisen keuhkofibroosin yhteyksistä. Tupakoinnin lisäksi myös muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Idiopaattinen keuhkofibroosi on tuntemattomasta syystä johtuva keuhkosairaus, joka johtaa keuhkojen etenevään arpeutumiseen. Se todetaan yleensä yli 60 vuoden iässä. Keskimäärin potilaat elävät 3–5 vuotta diagnoosista, mutta osalla tauti etenee hitaammin. Suomessa siihen sairastuu noin 16–18 ihmistä sadastatuhannesta.

Tupakointi on myös keuhkosyövän riskitekijä. Millaisia ovat keuhkosyövän oireet?

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat keuhkosyövän oireet.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat