Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai elokuviin? Asiantuntijalääkäri vastaa yleisiin kysymyksiin

Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin? 4:00
Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai teatteriin?

Moni häpeilee sairausloman toimintaansa aivan turhaan: sairausloma ei estä niin sanottuja "normaaleja" toimintoja. Sairauspoissaolon aikana tärkein sääntö on, ettei omaa terveyttään, paranemistaan tai sairauden hoitoa pidä vaarantaa.

Kurkkuun sattuu, mutta kuume ei nouse. Onko silti pakko mennä töihin?

Sairauslomalla olija raahautuu lähikauppaan ja kokee siitäkin syyllisyyttä – entä, jos joku näkee?

Moni häpeilee sairausloman toimintaansa aivan turhaan. Sairausloma ei estä sellaisia toimintoja, jotka eivät vaaranna sairautta tai siitä paranemista, huomauttaa Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

Parempi nimitys olisi "sairauspoissaolo"

Sairausloma on sairausvakuutuslaista tuleva määritelmä, jonka mukaan sairauslomalla olevalla tulee olla todistettava sairaus, vika tai vamma. Varsinaista lomaa sairausloma ei kuitenkaan ole.

– Oikeastaan parempi nimitys olisi sairauspoissaolo, Rytivaara pohtii.

– Sairauslomalle pitää olla perusteltu syy. Yleensä työkyvyttömyys todistetaan työnantajalle sairauslomatodistuksella.

Saako mennä kauppaan tai teatteriin?

Vuosien varrella sairauksien hoitaminen on monella tavalla muuttunut. Sairauspoissaolon aikana tärkein sääntö on, ettei omaa terveyttään, paranemistaan tai sairauden hoitoa pidä vaarantaa.

Ruokakauppaan saa silti mennä – siinäkin tapauksessa, että joku muu voisi periaatteessa hoitaa kauppakäynnin sairastajan puolesta.

– Sillä, onko sinkku vai perhe, ei ole merkitystä, vaan sairauden vaikeusasteella, Rytivaara kuvaa.

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse?

Samalla tavalla sairauslomalainen voi mennä esimerkiksi teatteriesitykseen tai elokuviin. Tärkeintä on, ettei terveydentila, toipuminen tai kuntoutus vaarannu.

– Teatteri voi olla jopa kuntouttava asia, jos on vaikkapa mielenterveyden häiriön vuoksi pois töistä. Sosiaalisiin tilanteisiin osallistuminen saattaa tällöin olla vaikea asia. Teatterissa käyminen voisi tuoda pystyvyyden tunnetta ihmiselle itselleen, Rytivaara sanoo.

Toiminta sairauslomalla voi olla kuntouttavaa

Sairausloman perusteissa ei ole eroa mielenterveyden tai fyysisen sairauden välillä.

– Hoidossa ja kuntoutuksessahan on eroja. Mielenterveyden- ja tuki- ja liikuntaelinsairauksissa pyritään aktiiviseen kuntouttamiseen terveydelliset rajoitteet huomioiden. On kuntouttavaa, että toimintakykyä pyritään ylläpitämään ja parantamaan. Eli siinä, mitä työntekijä tekee ja miten hän toimii loman aikana, saattaa olla eroja.

Aivan kaikkeen sairauslomakaan ei veny. Itseään ei voi lähteä parantelemaan päiväristeilylle Tallinnaan – ainakaan välttämättä.

– Ei sairausloma tätä varsinaisesti estä. Toki pitää miettiä sitä, että jos pystyy lähtemään risteilylle Tallinaan, minkä takia ei pysty sitten tekemään töitä? Taustalla on työkykyisyys: jos on terveydentilansa puolesta työkykyinen, pitää toki mennä töihin. Se on yksilökohtaisesti mietittävä, Rytivaara sanoo.

Sairausajan tekemisiä ei tarvitse selitellä työtovereilleen

Moni saa tiedon työtoverinsa menemisistä sosiaalisesta mediasta. Se ei ole väärin: Rytivaaran mukaan sosiaaliseen mediaan voi myös sairauslomalla julkaista kuten aiemminkin.

– Toki voi pohtia, kannattaako laittaa esimerkiksi juhlintakuvia. Sehän herättää yleensä keskustelua työkavereissa tai ympäristössä.

Sitä, miksi kävi sairauslomallaan Prismassa tai elokuvissa, ei tarvitse selitellä työtovereilleen. Tieto sairauslomasta ylipäätään kuuluu vain esimiehelle ja muille, joiden työhön sairausloma voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi palkanmaksuosastolle.

– Muuten sairauslomasta ei tarvitse ilmoittaa. Työntekijä voi itse määritellä, kenelle ilmoittaa, ja ilmoittaako syyn.

Sillä, kestääkö sairausloma neljä päivää vai vuoden, ei ole tässä suhteessa eroa.

– Esimiehen on toki hyvä välittää työntekijästään: jos työntekijä olisi vaikkapa osasairauslomalla, eli tekee vain osittain työtä ja eroaa siten muista, voidaan työpaikalla järjestää yhteinen palaveri, jossa asia käydään läpi. Siellä työntekijä kertoo, mitä haluaa kertoa, Rytivaara neuvoo.

Näin vältetään mahdollinen juoruilu ja pahennus sen vuoksi, että joku tekee vähemmän työtunteja kuin muut.

Poissaolon syy ei saa olla kaikille näkyvillä

Uusi tietosuojalaki vaikuttaa myös sairauslomista tiedottamiseen. Työpaikalla ei esimerkiksi voi ripustaa seinälle työvuorolistaa, jossa poissaolon syy on kaikille näkyvillä.

– Tämä asia on ehkä nykyisin tullut enemmän esille. On ollut työvuorolistoja, joissa "S" on sairaus ja "V" on vuosiloma. Se ei ole julkista tietoa, sellaista ei voi laittaa nettiin tai työpaikan seinälle näkyville.

Entä, jos sairaus iskee juuri kesäloman alkaessa?

Sairausloma iskee usein pahimpaan aikaan – siis silloin, kun projekti pitäisi saada valmiiksi tai deadline painaa päälle. Rytivaara muistuttaa, ettei sairausloma ole yhtä kuin työkielto.

– Kyllä sairauslomalla voi tehdä töitä. Sairauspoissaolo on lääkärin suositus, se ei ole määräys. Jos on työ- ja toimintakykyinen, voi tehdä työtehtäviä, eikä niitä tarvitse tehdä millään lailla salaakaan. Työnantaja ei voi toisaalta määrätä, että sairauslomalla on pakko tehdä töitä, hän sanoo.

Myös työnantajan tapaturmavakuutukset ovat voimassa, vaikka työntekijä olisi sairaana. Työssä pitää huomioida työturvallisuusasiat ja sairauden asettamat rajoitteet.

Entä, jos sairaus iskee juuri kesäloman alkaessa? Lomamatkaa ei välttämättä tarvitse lähteä perumaan, Rytivaara lohduttaa.

– Jos kyseessä on tänään todettu sairaus, matkailu riippuu sairaudesta. Jos on kuumeinen eikä kykene matkustamaan, ei ole suositeltavaa matkustaa.

Lue myös:

    Uusimmat