Saako auton pysäyttää maantien laitaan valokuvan ottamista tai mustikoiden poimimista varten?

Auton saa pian pysäköidä kaksisuuntaisen tien vasempaan reunaan 2:46
Uusi tieliikennelaki sallii erikoisen pysäköintitavan. Siihen kuitenkin liittyy riskejä, jotka on syytä tuntea.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että auton pysäyttäminen ja pysäköiminen pientareelle ei ole sallittua missä tahansa – edes maantiellä.

Tieliikennelaki kieltää pysäyttämisen maantielläkin esimerkiksi mäenharjalla sekä näkyvyydeltään rajoittuneessa kaarteessa. Pääsääntö on se, ettei ajoneuvoa saa pysäyttää eikä pysäköidä paikkaan, jossa se on vaaraksi liikenneturvallisuudelle.

Vaikka uusi tieliikennelaki salliikin auton pysäköimisen taajamissa myös vasemmalle puolelle tietä, on syytä muistaa, ettei tämä sääntö päde maanteillä. Ajoneuvoa ei myöskään saa pysäköidä 30 metriä lähemmäksi tasoristeystä.

Moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä ei saa pysähtyä tai pysäyttää muualle kuin liikennemerkillä osoitetulle pysäköintipaikalle tai levähdysalueelle. Liikennemerkillä merkitylle linja-auton pysäkille pysähtyminen on sallittua, mutta silloinkin vain matkustajan ottamista tai jättämistä varten.

Taajaman ulkopuolella maantie on usein merkitty liikennemerkillä etuajo-oikeutetuksi tieksi. Tällöin on hyvä huomioida, että merkki sisältää myös pysäköintikiellon.

– Vaikka auto mahtuisi maantien laitaan pientareelle, on tiedettävä tarkkaan, onko pysäyttäminen tai pysäköinti sallittua. Yksi maanteillä pysäköinnin kieltävä merkki on etuajo-oikeutettu tie -liikennemerkki. Tällaiselle tielle ei saa pysäköidä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen toteaa tiedotteessa.

Turvallisuus ensin

Kapeille maanteille on usein tehty levennyksiä, mutta autoilijoiden on syytä muistaa, että niiden tarkoituksena on helpottaa vasemmalle kääntyvän ohittamista turvallisesti.

Maiseman kuvaaminen ei ole tieliikennelaissa mainittu pakollinen liikenne-este, väistämisvelvollisuus tai hätätila, joiden takia pysäyttäminen on sallittua.

– Kuvan ottamista tai mustikoiden keräystä varten kuljettajan on etsittävä kunnollinen levähdyspaikka tai metsätie, minne auton voi pysäyttää tai pysäköidä. Laki ja oma sekä muiden liikenneturvallisuus on otettava huomioon, Pohjonen huikkaa.

Autosta noustessa on syytä muistaa myös niin sanottu hollantilainen ote, jolla pienennetään riskiä siihen, että ovi avataan takaa tulevan ajoneuvon eteen.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat