Pitäisikö tämä niksi opettaa jo autokoulussa? "Hollantilainen ote" voi pelastaa henkiä liikenteessä

Porsche-kuskin vaarallinen ohitus oli koitua Petrin kohtaloksi 0:22

Pysäköidystä autosta nouseminen voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos auton oven avaa suoraan esimerkiksi ohi polkevan pyöräilijän eteen. Liikenneturva kannustaa kokeilemaan niin kutsuttua hollantilaista otetta, joka on turvallinen tapa avata ovi autosta poistuttaessa.

Pääkuvan video

Porsche-kuskin vaarallinen ohitus oli koitua Petrin kohtaloksi

Kaupunkien vilkkaassa liikenteessä autot pysäköidään usein kadun varteen. Ulos astuminen vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta, sillä ajoneuvon ohi saattaa olla tulossa muiden autojen lisäksi myös motoristeja tai pyöräilijöitä.

"Hollantilainen ote" on erinomainen tapa avata auton ovi turvallisesti. Siinä kuljettaja tai matkustaja avaa oven kädellään, joka sijaitsee kauempana ovesta – eli kuskin tapauksessa oikealla kädellä. Tällöin kuskin rintamasuunta kääntyy väkisinkin takaviistoon ja kohti ovea. Näin hän näkee helpommin olkapäänsä yli, jos ohi on tulossa esimerkiksi pyöräilijä tai mopoilija.

Vaikka autosta nousevan on aina varmistuttava siitä, että oven avaaminen on turvallista, on hollantilaisen otteen omaksuminen kuitenkin hyvä tapa varmistaa, että taaksepäin tulee oikeasti katsottua ennen oven avaamista.

– Se voi vähintäänkin ehkäistä onnettomuuksia, mutta jopa pelastaa esimerkiksi pyöräilijän hengen. Suosittelen kaikkia kokeilemaan, kannustaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

dutchreach

Hollannissa otetta opetetaan lapsesta saakka

Otteen nimi juontaa juurensa siitä, että kyseistä tapaa avata auton ovi opetetaan hollantilaisille jo pienestä pitäen. Siihen opastavat niin lasten vanhemmat kuin koulutkin, ja se on myös pakollinen osa ajokoetta.

– Pyöräilijän kannalta suoraan eteen aukeava ovi on iso turvallisuusriski. On autosta nousevan vastuulla katsoa, tuleeko takaa juuri sillä hetkellä joku. Fillarilla liikkuvan kannattaa silti itsekin olla valppaana ja jättää turvaväliä etenkin tien varteen pysäköityjen autojen kohdalla, mikäli se on mahdollista, muistuttaa Savolainen.

Katso oheiselta videolta, miten homma toimii.

Koko Suomen kattavaa tarkkaa lukumäärää oveen törmäämisestä aiheutuneista onnettomuuksista ei ole saatavilla. On kuitenkin arvioitu, että esimerkiksi Helsingin alueella poliisin tietoon tulee kymmenkunta tapausta vuodessa. Liikenneturvan selvityksen mukaan vuosina 2011–2015 oven yllättävä avaaminen pyöräilijän eteen johti yhteen kuolemaan.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat