Mainos

Sää jouluna ja loppuvuonna: Matalapainetta ja sateita – lumettomilla alueilla ei valkoisesta maasta kannata juuri uneksia

Joulun ja loppuvuoden sääennusteet lupaavat enimmäkseen lauhaa ilmaa. Jouluna maa on valkoisena siellä missä nytkin, eikä uusia lumisia alueita näy sääkartoilla.

Loppuvuosi on hyvin lauha Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas sääkarttojensa äärestä.

– Suomessa ollaan enimmäkseen lauhojen länsivirtausten vyöhykkeellä, vaikka joitakin vähän kylmempiäkin pohjoisvirtauksen päiviä on joukossa. Yleisesti ottaen meille saapuu lännestä jatkuvalla syötöllä matalapaineita ja sateita.

Etelämpänä vettä ja räntää

Etelä- ja Keski-Suomessa joulun aikana saatavat sateet tulevat pääasiassa vetenä ja räntänä, joten varsinkin rannikkoseuduilla pysyvää lumipeitettä on turha tämän vuoden puolella odottaa.

Lähinnä itärajalle ja pohjoiseen lunta on kuitenkin tiedossa myös lisää.

– Lunta tulee lisää jo huomenna jouluaattona idässä ja pohjoisessa, missä uutta lunta voi kertyä 5-10 senttiä.

– Seuraavat sateet saapuvat Tapaninpäivänä ja ne tulevat etelässä vetenä, idässä ja pohjoisessa lumena. Pohjoisessa ja maan keskivaiheilla lunta tulee taas useampi sentti, Mäntykannas tulkitsee.

Mikä sitten on joulun lumitilanne?

– Lunta on jouluna suurin piirtein siellä, missä sitä on tälläkin hetkellä.

Nyt lumiraja kulkee suunnilleen maan kaakkoisosasta Pirkanmaan kautta kohti länsirannikkoa. Sen eteläpuolella lumitilanne on huono paitsi nyt, myös loppuvuoden ajan, Mäntykannas sanoo.

– Takuuvarmasti lunta on jouluna ja joulun jälkeen Itä- ja Pohjois-Suomessa, minne sitä näyttäisi olevan tulossa lisääkin.

– Lumisuusero idän ja lännen välillä voi olla suurikin. Maan keskivaiheilla kulkee aika tiukka raja: länsipuolella maa on musta ja itäpuolella taas lumipeite kasvaa loppuvuoden aikana.

Joulun jälkeen kylmenee – hetkeksi

Joulun jälkeen ilma kylmenee koko maassa.Tiistaina tuuli kääntyy puhaltamaan kunnolla pohjoisessa ja koko maassa alkaa pakastaa.

– Tiistain ja keskiviikon aikana koko maassa on oikein hienoa talvista säätä.

Talvisäästä nauttivien ilo on kuitenkin lyhytaikainen. Eurooppalaisemmasta säästä pitäville sen sijaan on hyviä uutisia, sillä lämpötilat nousevat selvästi plussalle.

– Alkuviikon jälkeen Atlantilta puskee taas lauhaa ilmaa ja matalapaineita. Ennen uutta vuotta voi olla jopa keväisen tuntuisia päiviä.

– Tuuli puhaltaa Norjan Kölivuoriston yli ja voi syntyä ns. föhnilmiö. Siinä tapauksessa sää olisi kuivaa ja jopa aurinkoista ja lämpötila voisi etelässä käväistä +5 asteessa. Eli myös loppuvuosi näyttää hyvin lauhalta.

Uutta vuotta hankalampi ennustaa

Vuodenvaihde on vielä sen verran kaukana, että se on Mäntykankaan mukaan täysi mysteeri.

– Muutama malli indikoi jonkinlaista säätilan muutosta: voi olla, että Suomi tipahtaisi kylmemmälle puolelle mikä tarkoittaa sitä, että ilma alkaisi kylmetä ja vuodenvaihteen jälkeen mentäisiin talvisempaan suuntaan. Mutta tässä puhutaan vielä niin pitkän ajan ennusteista, että mitä tahansa voi tapahtua ennen sitä.

Mäntykannaksen mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, että mahdollisuus talvisempaan säähän koittaa vasta tammikuun alkupuolella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.