Ryöstäjän rikoskierre kärjistyi raakaan taksikuskipuukotukseen – passitettiin lähes viideksi vuodeksi vankilaan

Vakavat väkivaltarikokset lisääntyneet korona-aikana 1:52
MTV Uutiset: Vakavat väkivaltarikokset ovat lisääntyneet korona-aikana

Taksiryöstön lisäksi mies oli aiemmin riehunut kirkkonummelaisessa pizzeriassa puukon kanssa. Ehdollinen vankeusrangaistus muutettiin ehdottomaksi ja mies passitettiin vankilaan.

23-vuotias espoolaismies tilasi kesäkuussa taksikyydin ja pyysi kuskia ajamaan lähistöllä olevaan osoitteeseen. Mies oli taksikuskin mukaan viipynyt melko pitkään poissa ja käskenyt sitten ajamaan takaisin lähtöpaikkaan. 

– Aja tosta vähän eteenpäin, mies oli sanonut perillä ollessa.

Kuljettaja ajoi sivummalle syrjäisempään paikkaan.Auton pysähdyttyä mies vetäisi puukon esiin.

– Nyt annat mulle kaikki rahat, mies uhkasi.

Taksinkuljettaja yritti ottaa tilanteen haltuunsa keskustelemalla miehen kanssa. Hän oli luvannnut auttaa miestä ja antaa hänelle 20 euroa. Ensin mies laittoikin puukon pois. 

Tapahtumien kulku käy ilmi tuomiosta, jonka Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi keskiviikkona.

Kävi puukon kanssa päälle 

Kun kuski alkoi kaivaa lompakkoaan, mies tarttui jälleen puukkoon. Kuski nousi autosta, sillä paikalla oli samalla hetkellä liikkeellä muitakin ihmisiä.

Mies lähti kuskin perään, kävi päälle ja löi neljästi puukolla. Viimeisen iskun jälkeen kuski oli antanut miehelle 40 euroa.

Puukottaja pakeni paikalta. Kuskille aiheutui vakavat sairaalahoitoa vaatineet vammat muun muassa rintaan ja kyynärvarteen. 

Mies myönsi syyllistyneensä törkeään ryöstöön, mutta kielsi aiheuttaneensa kuskille hengenvaaran. 

Oikeuden mukaan kyseessä oli törkeä ryöstö.

Uhkaili pizzeriassa

Käräjäoikeus käsitteli myös saman tekijän aiempaa rikosta maaliskuulta 2019. Mies oli mennyt kirkkonummelaiseen pizzeriaan ja odottanut, kunnes ravintolan toinen asiakas oli poistunut. 

Pizzeriatyöntekijän mukaan mies oli tullut keittiöön, ottanut veitsen esiin ja vaatinut kassasta rahaa. Työntekijä ilmoitti, ettei kassassa olisi varallisuutta.

Mies alkoi hakata kassaa kädellään ja vetäisi valvontakameran johdon irti.

– Anna rahaa tai tapan sinut, mies oli työntekijän mukaan sanonut hänelle.

Mies yritti lyödä työntekijää puukolla pariin otteeseen, kolmannelta iskulta uhri suojautui pizzalapion avulla.

Tilanne oli päättynyt, kun ravintolan omistaja saapui paikalle. Oikeus katsoi, että kyseessä oli törkeä ryöstön yritys.

Joutui vankilaan

Miehellä oli pizzeriaryöstön yrityksen aikaan päällä kuuden kuukauden ehdollinen vankeustuomio, jonka koeaika kesti joulukuuhun 2019 saakka.

Mies oli saanut tuomion virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pahoinpitelystä ja lievästä ampuma-aserikoksesta vuodelta 2018. Uusien rikosten jälkeen ehdollinen vankeus määrättiin täytäntöönpantavaksi ehdottomana, joten mies passistettiin vankilaan.

Tuomioksi Mika Aleksi Lipposelle tuli neljä vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta. Lisäksi hän joutuu maksamaan pizzeriatyöntekijälle 2 000 euron korvaukset kärsimyksestä ja taksikuskille lähes 9 000 euroa kipu- ja kärsimyskorvauksia. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat