Ryijy elää uutta renesanssiaan – sänkypeitteestä tuli arvokas keräilykappale: "Tunnetut taideryijyt voivat maksaa jopa muutamia tuhansia euroja"

Suomalaisen ryijyn historiaa valottava näyttely on kiinnostanut yleisöä heti ensi päivinä 1:57
Katso videolta, miltä näyttää nykyajan taideryijy! Kymmenen uutiset tutustui ryijynäyttelyyn Helsingissä.

Kulahtanut kudonnainen vai arvokas taidekappale? Suomalaiset ryijyt pääsevät loistamaan Helsingin Taidehallin näyttelyssä tänä syksynä.

Harva saattaa tietää, että ryijy eli villasta tehty peite sai alkunsa viikinkien myötä 800-luvulla. Pitkiä matkoja ryöstösaaliin perässä purjehtineet rosvojoukot käyttivät peittoina eläimistä saatuja taljoja.

– Taljat olivat kuitenkin epämukavia, sillä ne homehtuivat helposti, taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen taustoittaa ryijyn syntymiseen johtaneita syitä.

Hiljalleen ryijy siirtyi koteihin sänkypeitteeksi ja osaksi tärkeää seremoniaa – naimisiin menoa.

– Koska ryijyä käytettiin 1500-luvulla sänkypeittona, se liitettiin häävuoteeseen. Hääpareille annettiin lahjaksi vihkiryijy, johon oli kuvioitu onnea tuottavia symboleja kuten esimerkiksi lintuja, Tihinen selittää.

Aikoinaan ryijyä pidettiinkin arvokkaana lahjana, sillä sen ompelemiseen kului paljon aikaa ja materiaalit olivat arvokkaita.

Ryijytaidetta suomalaisille

Helsingin Taidehalliin kootussa näyttelyssä on mukana 130 ryijyä keräilijä Tuomas Sopasen kokoelmasta. Näyttelyn vanhimmat ryijyt ovat 1700–1800 -luvuilta.

Ryijyjen käyttötarkoitus alkoi muuttua lähemmäs 2000-lukua tullessa. Perinteikkään sänkypeitteen ja seinäkoristeen rinnalle muodostui taiteenlaji. 

Näyttelyn kokoelma havainnollistaakin, miten ryijy muuttui suomalaistaiteilijoiden käsissä taide-esineeksi. Ajan nimekkäimpiä vaikuttajia olivat muun muassa Impi SotavaltaKirsti Ilvessalo ja Eva Brummeri.

Taidehistorioitsija sanookin ryijyn vastaavan monenlaisiin tarpeisiin.

–  Ryijy voi olla matto tai muu sisustuselementti.Se voi olla nykytaidetta, keräilykappale tai nostalgian kohde, joka yhdistää sukupolvia.

Kiinnostusta riittää

Ryijyn suosio ei ole kadonnut historian saatossa mihinkään, vaan Tihisen mukaan niitä valmistavat edelleen niin taiteilijat, ammattiompelimot kuin myös harrastelijat.

Hinta voi poiketa rajusti, jos kyseessä on arvokas keräilykappale.

– Kirpputorilta ryijyn voi saada parilla sadalla eurolla, mutta tunnetut taideryijyt voivat maksaa jopa muutamia tuhansia euroja.

Taidehistorioitsija kertookin, mitä hän katsoo ensimmäisenä ryijystä

– Tarkastelen yleisasua, onko se kansanomainen vai moderni.Kuinka hyvin se on säilynyt tai onko se ehjä. Moni ryijy on pilattu pesemällä, vaikka niitä ei pitäisi pestä, Tihinen toteaa.

Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa -näyttely on esillä 7.11-3.1.2021 Helsingin Taidehallissa.

Lue myös:

    Uusimmat