Voiko mummolan seinällä roikkuva koriste olla jopa tuhansien arvoinen? Asiantuntija kertoo, mistä tunnistaa arvokkaan ryijyn

Suomalaisella ryijyharrastajalla on yli 650 ryijyä 7:20
Ryijyasiantuntija Tuomas Sopasella on yli 600 ryijyä. Hän kertoo, mistä tunnistaa arvokkaan ryijyn.

Emeritusprofessori Tuomas Sopasella on kokoelmissaan yli 650 ryijyä. Osa hänen ryijyistään lähtee näyttelyyn Kioton modernin taiteen museoon Japaniin tammikuussa.

Kasvitieteen emeritusprofessori, ryijyasiantuntija Tuomas Sopanen on kerännyt ryijyjä yli 20 vuotta. Hän kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa löytäneensä yhden arvokkaimmista ryijyistään huutokaupan lattialta. Kyseessä on tekstiilitaiteilija Uhra Simberg-Ehrströmin Oras-ryijy. Sopanen arvioi sen hinnan nousseen yli viiteen tuhanteen euroon.

– Kun ostin, ei se silloin ollut mikään arvokas. Se oli huutokaupassa rullalla lattialla, ei edes seinällä, Sopanen kertoo.

Hän sanoo oman kappaleensa olevan poikkeuksellinen myös siksi, että se on ensimmäinen kappale Oras-ryijyjä.

– Se on ollut vaikea kutoa, koska värisävyt muuttuvat vähitellen toiseksi. Taiteilija kävi päivittäin juttelemassa kutojan kanssa siitä, miten ryijyn kanssa edetään. Tämä on todellinen löytö.

Katso yllä olevalta videolta, miltä harvinainen Oras-ryijy näyttää. Videolla Tuomas Sopanen kertoo myös, mistä tunnistaa arvokkaan ryijyn.

Sopasen ryijykokoelmasta 45 kappaletta lähtee näyttelyyn Kioton modernin taiteen museoon tammikuussa.

– Tuttujen ja tuttavien tuttavien kautta vierailu järjestyi, Sopanen kertoo.

Video alla: Voiko mummolan vanha ryijy olla tuhansien eurojen arvoinen?

Mummolan vanha ryijy saattaa olla tuhansien eurojen arvoinen 2:55
Meklari Mika Sirén huutokauppa Helanderista kertoo ryijyjen suosion olevan nousussa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat