Rüütel valittiin Viron presidentiksi

Viron tuore presidentti Arnold Rüütel lupaa maan ulkopoliittisen linjan jatkuvan.

Kansanliitto-puolueen ehdokas ja neuvostoaikainen presidentti Arnold Rüütel on valittu Viron uudeksi presidentiksi.

Tuore presidentti lupasi valintansa jälkeen, ettei maan ulkopolitiikan painopisteisiin tule muutoksia. Painopisteinä pysyvät liittyminen Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon.

-Viron politiikka EU:ta ja Natoa kohtaan ei muutu mitenkään, Rüütel sanoi uutistoimisto AFP:lle valintansa jälkeen.

Rüütelin oppositiossa olevassa Kansanpuolueessa on EU:n vastainen siipi. Hän vihjasikin, että Viron täytyy puolustaa paremmin etujaan jäsenyysneuvotteluissa, jotka on määrä saada päätökseen ensi vuonna.

-Meidän pitää painottaa huolellisemmin Viron näkökohtia neuvotteluissa esimerkiksi EU:n kanssa, mutta se ei tarkoita neuvottelujen hidastamista, Rüütel sanoi.

73-vuotias Rüütel tuli suosituksi johdettuaan maansa Neuvostoliiton alaisuudesta itsenäisyyteen vuonna 1991. Hän hävisi kuitenkin vuoden 1992 presidentinvaalit Lennart Merelle.

Opposition linja piti äänestyksessä

Rüütel sai toisessa äänestyksessä 186 valitsijamiesääntä, kaksi tarvittua enemmän. Parlamentin puhemies Toomas Savi sai puolestaan 155 ääntä.

Rüütel sai suurimman äänimäärän jo aamupäivän ensimmäisessä äänestyksessä ja mikä tärkeämpää, opposition ehdokkaat saivat yhteensä enemmän ääniä kuin hallitusrintaman ehdokkaat.

Jo aikaisemmin oppositiopuolueet olivat sopineet tukevansa sitä opposition ehdokasta, joka saa ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä. Sopimukset myös pitivät toisella kierroksella.

Arnold Rüütel sai 186 ääntä, täsmälleen saman määrän, jonka opposition ehdokkaat olivat yhdessä saaneet ensimmäisessä äänestyksessä. Äänimäärä oli riittävä, sillä valituksi tulemiseen tarvittiin 184 ääntä.

Arnold Rüütelin valinta Viron presidentiksi on raskas isku hallitusrintaman arvovallalle. Jos kolme hallituspuoluetta olisivat alusta lähtien tukeneet yhtä yhteistä ehdokasta, niin todennäköisesti ne olisivat myös saaneet hänet presidentiksi. Nyt kaikki puolueet ajoivat miltei loppuun asti omaa ehdokastaan, ja tulos oli täydellinen arvovaltatappio.

Rüütelin asema ei ole helppoArnold Rüütelin asema uutena presidenttinä ei ole helppo. Hän on selvästi opposition mies, ja hänen arvovaltansa hallituspuolueiden parissa on vähäinen.

Viron presidentillä on vähän todellista valtaa, ja parhaiten hän pystyy vaikuttamaan asioihin arvovallallaan. Nyt Arnold Rüütelin suurin haaste on todistaa pätevyytensä myös poliittisille vastustajilleen. Vasta sen jälkeen voidaan puhua Lennart Meren kaltaisesta presidentistä, jonka arvovallan tunnustavat kaikki poliittiset suunnat.

Presidentin valinneessa valitsijamieskokouksessa oli kaikkiaan 367 valitsijamiestä, heistä 101 parlamentin jäseniä ja 266 kuntien lähettämiä edusmiehiä. Paikalla oli kuitenkin vain 366 valitsijamiestä, koska yksi kansanedustaja oli infarktin vuoksi sairaalassa. Tyhjiä ääniä jätettiin toisella kierroksella 25.

Aiemmin tänään järjestetyllä ensimmäisellä kierroksella jatkosta putosivat oppositiossa olevan Keskustapuolueen ehdokas Peeter Kreitzberg ja hallitusrintamaan kuuluvan Isänmaanliitto-puolueen Peeter Tulviste.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja