Mainos

Ruuhkamaksu tehonnut Tukholmassa

Tukholman ruuhkamaksukokeilu päättyy heinäkuun lopussa. Tukholmalaiset äänestävät syksyllä maksujärjestelyn jatkumisesta.

Ruuhkamaksut ovat vähentäneet autoilua Tukholman keskustassa 20 - 25 prosenttia. Lisäksi kuljettajien jonotusajat ovat lyhentyneet 30 - 50 prosenttia, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter.

Maksut otettiin käyttöön vuodenvaihteessa. Kokeilu on ylittänyt odotukset: Tavoitteena oli laskea liikennettä tukkoisimmilla alueilla 10 - 15 prosenttia.

Kokeilu päättyy heinäkuun lopussa. Tukholmalaiset äänestävät ruuhkamaksujen jatkamisesta kunnallisessa kansanäänestyksessä vaalien yhteydessä syyskuussa.

Tukholman kantakaupunkiin ajavan tai sieltä poistuvan on maksettava veroa 10 - 20 kruunua eli 1,10 - 2,20 euroa arkipäivisin kello 6.30 - 18.30. Suurin päivämaksu on 60 kruunua eli 6,5 euroa.

Lontoossa ruuhkamaksu on ollut käytössä vuodesta 2003 alkaen. Sellaista on ehdotettu myös Helsinkiin, mutta se on katsottu kohtuuttomaksi verorasitteeksi jo ennestään kalliille alueelle. Lsäksi on epäilty, että se toisi epätasa-arvoa yritysten välille ja saisi yritykset hajaantumaan pois ruuhkamaksualueelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.