Ruuan verkkokaupan valtava kasvu yllätti Keskon pääjohtajan – Helander lupaa, että kaupoissa riittää ruokaa: "Pitää toki varautua, että valikoimissa tulee muutoksia"

9:58

Keskon pääjohtaja Mikko Helander haluaa rauhoitella suomalaisia koronakriisin keskellä. MTV Uutisextrassa vierailleen Helanderin mukaan ruokaa riittää kaupoissa, vaikka koronaepidemian alkuvaiheessa monet kuluttajat hamstrasivat elintarvikkeita.

– Ruuan riittävyydestä ei kenenkään tarvitse kantaa huolta. Poikkeusoloissa pitää toki varautua, että valikoimissa tulee muutoksia. Esimerkiksi hedelmissä tai ulkomailla tuotetuissa elintarvikkeissa saatavuus voi hetkittäin vaikeutua.

Kodeissa suositaan tällä hetkellä suomalaista kotiruokaa. Perunaa, riisiä ja makaronia kuluu. Perusruokien lisäksi myös ulkomaiset maut kiinnostavat. Leipominen noussut suureen suosioon. 

Suomen ruokahuolto on hyvällä mallilla. 80 prosenttia käytettävistä elintarvikkeista valmistetaan edelleen Suomessa.

– Se on hyvä luku verrattuna moniin muihin Euroopan valtioihin, Helander sanoo. 

Helander ei halua ottaa kantaa mitkä tuotteet kallistuvat, jos kriisi pitkittyy. 

– Tällaisissa poikkeusoloissa ruoka on kriittinen voimavara ja ruuan osalta tullaan näkemään myös haasteellisia tilanteita, jotka vaikuttavat myös elintarvikkeiden hintaan.

Helander: Ruokakaupoissa asiointi turvallista

Ruokapomo uskoo, että ruuan verkkokauppa jää pysyväksi ilmiöksi myös koronakriisin jälkeen. Verkkokaupan suosio on kuitenkin yllättänyt kaupan alan. Ruuan digiloikkaa ehdittiin odottaa vuosia.

– K-ryhmässä kasvu ruuan verkkokaupassa on kuusi–seitsenkertainen verrattuna viime vuoteen. Se on todella mielenkiintoinen ilmiö.

Ruokakauppojen henkilökunta on koronan riskiryhmää, koska asiakaskohtaamisia on valtavasti päivän aikana. Esimerkiksi koko K-ryhmässä työskentelee noin 45 000 henkeä, mutta vain pieni osa on saanut koronatartunnan. Ruokakauppoja on Suomessa 1100. 

– Tähän mennessä noin kaksikymmentä k-ryhmäläistä on sairastunut koronaan ja heistäkin vain osa ruokakaupoissa. Minusta nämä luvut kertovat siitä, että asiointi ruokakaupoissa tässä ja nyt on turvallista, Helander arvioi. 

EK perusti oman exit-ryhmän 

Keskon pääjohtaja toimii EK:n hallituksen varapuheenjohtajana.

Uutisextrassa Helander kertoo myös ensimäistä kertaa julkisuuteen EK:n omasta exit-ryhmästä, joka valmistelee ehdotuksia koronakriisistä selviytymiseen ja sen jälkeiseen aikaan. Mitä vaihtoehtoja on selvitä valtavasta taloussyöksystä kuivin jaloin ulos?

Helander on ryhmän vetäjä. Ryhmässä on mukana kuusi tunnettuja yritysjohtajaa ja se tarjoaa apuaan mm. maan hallitukselle, virkamiehille ja poliitikoille. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja