Rust-elokuvan asevastaava todettu syylliseksi henkirikokseen

Traagisen Rust-elokuvan asevastaavan katsottiin syyllistyneen henkirikokseen – näin nainen reagoi oikeudessa 0:37
Traagisen Rust-elokuvan asevastaavan katsottiin syyllistyneen henkirikokseen – näin nainen reagoi oikeudessa

Yhdysvalloissa Rust-elokuvan kuvauspaikalla aseista vastannut Hannah Gutierrez-Reed syyllistyi henkirikokseen kuvaajan kuolemaan liittyen, valamiehistö katsoi keskiviikkoisessa päätöksessään.

Rust-elokuvassa ampuma-aseiden turvallisuudesta ja säilytyksestä elokuvan kuvauspaikalla vastannut Hannah Gutierrez Reed, 26, on todettu syylliseksi henkirikokseen, kertoo CNN.

Syytteen rikosnimike vastaa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä jotakuinkin kuolemantuottamusta.

Tapaus liittyy vuonna 2021 tapahtuneeseen tilanteeseen, jossa Rust-elokuvan kuvaaja Halyna Hutchins kuoli, kun elokuvaa tähdittänyt näyttelijä Alec Baldwin harjoitteli kohtausta käsiaseella, jossa piti olla vain paukkupanoksia. Aseessa olikin oikea luoti, joka aseen lauetessa johti Hutchinsin kuolemaan ja ohjaaja Joel Souza haavoittumiseen.

Valamiehistö keskusteli keskiviikkona 6. maaliskuuta miltei kolme tuntia ennen kuin he tekivät Gutierrez Reediä koskevan päätöksen. Viranomaiset ottivat hänet säilöön syylliseksi toteamisen jälkeen.

Gutierrez Reed voi saada kuolemantuottamuksesta korkeintaan 18 kuukauden vankeusrangaistuksen ja 5000 dollarin sakot. Tuomio on määrä julistaa ensi kuussa, ja hän odottaa tuomion lukua vangittuna.

Asevastaavan on syytetty muun muassa laiminlyöneen turvallisuussääntöjä. Syyttäjä Kari Morrissey tähdensi loppupuheenvuorossaan, ettei Gutierrez-Reed ole tehnyt ainoastaan yksittäistä virhettä.

– Tässä tapauksessa on kyse jatkuvista, loputtomista turvallisuuslaiminlyönneistä, jotka johtivat yhden ihmisen kuolemaan ja melkein tappoivat toisen, Morrissey sanoi.

Syyttäjän mukaan Gutierrez-Reed oli ollut turmapäivänä jälleen huolimaton, kun tämä oli valvonut päälle 20:tä tuotannossa käytettyä asetta. Syyttäjän mukaan asevastaava ei ollut myöskään paikalla, kun Baldwin ja kuvausryhmä olivat valmistautuneet kohtalokkaaksi koituneeseen kohtaukseen.

Gutierrez-Reed vapautettiin erillisestä, todisteiden väärentämistä koskevasta syytteestä. 

Myös Alec Baldwin sai tammikuussa jälleen syytteen Hutchinsin kuolemantuottamuksesta. Baldwin, joka on myös yksi elokuvan tuottajista, on toistuvasti kiistänyt laukaisseensa asetta. Baldwin sai myös aiemmin syytteen kuolemantuottamuksesta, mutta syyte hylättiin.

Baldwinin kuolemantuottamusoikeudenkäynti on määrä järjestää heinäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat