Ruotsissa yli neljän kuukauden hallitusveivaus loppumassa – voiko vaalien suunta heijastua myös Suomeen?

Ruotsille uusi hallitus 1/2 8:05
Katso videolta koko Huomenta Suomen keskustelu aiheesta.

Ruotsissa valtiopäivät äänestää tänään Stefan Löfvenin pääministeriehdokkuudesta. Yli neljä kuukautta jatkunut hallitusveivaus on johtamassa siihen, että hallituksessa istuvat samat puolueet kuin ennen vaaleja. 

Aamun Huomenta Suomessa aiheesta olivat keskustelemassa toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä Nordic West Officesta ja valtiosihteeri Matti Anttonen Ulkoministeriöstä.

– Jos kaikki menee hyvin, tästä voi tulla hyvä ja vahva hallitus, kertoo Penttilä.

Hallituksen muodostamisessa on kuitenkin olemassa myös vaaranpaikkoja.

– Tärkein näistä on maahanmuuttokysymys. Sosiaalidemokraatit ovat vetäneet paljon konservatiivisempaa linjaa ja alkaneet kiristämään maahanmuuttopolitiikkaansa, kun taas keskusta ja liberaalit ovat paljon myönteisemmän ja avoimemman maahanmuuttopolitiikan kannattajia, hän jatkaa.

Hallituksen muodostuminen tarkoittaa myös Suomelle hyviä uutisia.

– Suomen kannalta on hyvä asia, että tärkeässä kumppanimaassamme on vakaa hallitus, kertoo Anttonen.

Ruotsin vaalitulos voi tuoda yllätyksiä myös Suomeen

Entä voiko Ruotsin vaalien suunta heijastua Suomen kevään eduskuntavaaleihin?

– Yllättävää Ruotsissa on ollut sosiaalidemokraattien johtama markkinatalousuudistusten, veroalennusten ja työmarkkinauudistusten ajaminen, Penttilä toteaa. Hänen mukaansa tämänkaltaisia yllätyksiä voisi tulla esille myös Suomen vaalikeväässä.

– Jää nähtäväksi, mikä tunnelma tulee kansalla olemaan kun hallitus viimein aloittaa. Mieltävätkö ihmiset kokoomuksen vai ruotsidemokraatit oikeaksi oppositioksi?, pohtii Anttonen.

Lue myös:

    Uusimmat