Kirjeenvaihtaja: Ruotsilla on todennäköisesti edessään uudet vaalit – "Valmistautuminen on jo täydessä käynnissä"

2:07
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola uskoo Ruotsin olevan matkalla kohti uusia vaaleja.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus kaatui tänään äänin 181-109. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola uskoo, että Ruotsilla on pian edessään uudet vaalit.

Hallituskriisin taustalla on riita vuokrasäännöstelyn purkamisesta, josta ei ole syntynyt sopua kompromissiehdotuksista huolimatta.

Stefan Löfvenillä on nyt kaksi vaihtoehtoa. Joko uudet vaalit tai uudet hallitusneuvottelut ilman vaaleja.

Jos vaaleihin päädytään, ne on järjestettävä kolmen kuukauden sisällä. Pääministeri Löfvenillä on viikko aikaa ratkaista jatko suuntaan tai toiseen.

– Löfvenillä oli tänään jo hallituspuolue ja tukipuolueensa keskusta ja liberaalit koolla. Tällä hetkellä sosiaalidemokraatit istuvat puoluetoimistolla ja miettivät pelikuviota, miten mennä eteenpäin, Piuhola kertoi Seitsemän uutisissa.

"Keskustapuolueella on ratkaisun avaimet"

Hallituskriisin käynnisti vasemmistopuolue, mutta varsinaisen epäluottamuslauseen esitti ruotsidemokraatit, sillä vasemmistopuolueen edustajamäärä ei riitä esityksen tekemiseen.

Epäluottamusta tukivat myös maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit. Kukin omista syistään. Hallitusta tukevat keskusta ja liberaalit äänestivät tyhjää ja antoivat näin passiivisen tukensa hallitukselle.

– Puolueen sisäpiiristä vinkataan, että kyllä keskustapuolueella on ratkaisun avaimet tähän kiistaan ja mahdolliseen jatkoon.

Piuholan mukaan Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtajan Annie Lööfin on hyväksyttävä se, että vasemmistopuolue tulee mukaan yhteistyöhön.

– Lööfin olisi nyt siis peräännyttävä vuokrasäännöstelypykälästä, joka hänelle on ollut kynnyskysymys myös.

Ruotsin ajautuminen uusiin vaaleihin on todennäköistä

Piuhola uskoo, että Ruotsilla on edessä uudet vaalit.

– Valmistautuminen on jo täydessä käynnissä. Monet puolueet ovat koolla ja ne ovat käynnistäneet vaaleihin valmistautumista.

– Hyvin todennäköistä on että Ruotsi on menossa ylimääräisiin vaaleihin tänä syksynä ja sitten taas vuoden kuluttua uudestaan.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja