Expressen: Suomesta on tulossa kuin Ruotsi – nämä kolme nousevaa politiikan ilmiötä ovat jo totta länsinaapurissa

Suomessa vieraillut Reuters kysyi suomalaisilta, mikä on vaalien tärkein kysymys – katso englanninkielinen vastauskimara 1:12
Katso myös: Uutistoimisto Reutersin raportti Suomen vaaleista on nyt kansainvälisessä levityksessä. Näin suomalaiset vastasivat Reutersin kysymykseen, mikä on vaalien tärkein kysymys.

Ruotsalaislehden pääkirjoitustoimitus näkee Suomen politiikassa ja eduskuntavaaleissa kolme muutosta, jotka ovat olleet jo pitkään selviä piirteitä Ruotsissa.

Suomen eduskuntavaalit kiinnostavat nyt poikkeuksellisen paljon maailmalla. Muun muassa Nato-saaga ja Sanna Marinin maailmantähti-status ovat nostaneet Suomen profiilia kansainvälisesti, ja eduskuntavaaleja on seurannut Suomessa joukko ulkomaalaismedioita.

Seuraa vaali-iltaa MTV:n seurassa kello 19.30

MTV Uutiset seuraa vaalipäivää hetki hetkeltä ja näyttää suorassa tuloslähetyksessä ääntenlaskennan etenemisen sekä puolueiden puheenjohtajien reaktiot ja asiantuntijoiden kommentit.

Suora tuloslähetys vaalivalvojaisista ja Pikkuparlamentista alkaa MTV:n uutisankkurin Maija Lehmusvirran johdolla kello 19.30. Lähetys jatkuu, kunnes vaalien ratkaisu on selvä.

MTV:n Tulospalvelu avautuu kello 20 ja näyttää heti ennakkoäänien jakauman. Tämän jälkeen vaalitulos päivittyy reaaliajassa Tulospalveluun, jonka kautta voi tarkastella äänten jakautumista ja oman ehdokkaan äänisaalista.

Tämän vuoden uutuus on noin kello 20.25 MTV:n tuloslähetyksessä julkaistava ennuste eduskuntavaalien tuloksesta.

Jos oma ehdokas on vielä valitsematta, etsi paras MTV:n Vaalikoneesta!

Myös Ruotsissa seurataan tiiviisti Suomen vaaleja, eikä vähiten maan yhä epäselvän Nato-tilanteen myötä. Ruotsalaislehti Expressenin pääkirjoitustoimittaja rauhoittelee analyysissään, että vaikka Suomen vaalitilanne onkin täysin levällään, tulos ei tule Suomen Nato-linjaan vaikuttamaan.

Kirjoituksessa nostetaan kuitenkin esiin kolme asiaa, joissa Suomen poliittinen tilanne on liikkumassa lähemmäs Ruotsia. Pääväite on, että Suomen politiikasta on tulossa ruotsalaisempaa.

Laajoista hallituspohjista blokkipolitiikkaan

Kun äänestäjä poimii puoluettaan Ruotsissa, on hän valinnut samalla blokin, jota äänestää. Vasemmiston tai oikeiston. Suomessa on hallituksia muodostettu usein laajemmalla pohjalla, ja rajanveto ei ole ollut näin tarkasti määrättyä.

Blokkiutumista on kuitenkin havaittavissa nyt Suomessakin, kirjoittaa Expressen. Merkkejä tästä ovat SDP:n, Vasemmistoliiton ja vihreiden ilmoitukset siitä, että he eivät tule mahtumaan samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Polarisaatiota on ollut havaittavissa jo edellisissäkin vaaleissa, mutta aiemmin Suomen politiikassa ei ole tiedetty näin tarkasti hallitusvaihtoehtoja ennen äänestämistä, lehti kirjoittaa. Tämä tulee johtamaan vaalitaktikointiin, mistä on Suomessakin vaalien alla puhuttu paljon.

Moni äänestäjä harkitsee vaalitaktikointia – voiko tällä olla vaikutusta vaalien lopputulokseen? 7:36
Katso myös: Moni äänestäjä harkitsee vaalitaktikointia – voiko tällä olla vaikutusta vaalien lopputulokseen?

Keskusta kriisiytyy

Tulevaa hallituspohjaa voi ennakoida keskustan Annika Saarikon julistuksenkin perusteella. Hiipuvan puolueen puheenjohtaja ilmoitti hiljattain, että nykyinen hallituspohja ei voi jatkaa.

Expressen nostaakin toiseksi muutokseksi keskustapuolueiden kriisin molemmissa maissa. Keskusta on Suomessa romahtanut yhdestä suurista puolueista katastrofaaliseen alle kymmenen prosentin kannatukseen.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Suomen keskustapuolue on lainannut vaalien sloganinsa Eteenpäin! sisarpuolueeltaan vuoden 2018 vaaleista.

Keskustaa puristetaan sekä oikealta ja vasemmalta, minkä lisäksi kipuilu tulee jatkumaan sekä Ruotsissa että Suomessa ympäristöasioista.

Suomella ei lääkettä oikeistopopulismiin

Yksi Ruotsin politiikkaa leimaavista piirteistä on ollut pyrkimys pitää maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit poissa vallasta. Muut puolueet ovat pitäneet sen näkemyksiä liian radikaaleina, mutta poissulkeminen hallituksista on samalla ainakin osaltaan auttanut puoluetta kasvattamaan suosiotaan.

Suomessa perussuomalaiset ovat istuneet hallituksessa jo kahdesti. Ruotsissa ruotsidemokraatit ovat suosiollaan päässeet vaikuttamaan hallitusohjelmien sisältöön.

Näissä vaaleissa perussuomalaisilla on mahdollisuus jopa pääministeripuolueeksi, mutta helppoa se ei tule olemaan. MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund näkee Suomen hallitustunnustelujen tilanteen kokonaisuutena vaikeimmaksi siinä tapauksessa, jos perussuomalaiset nousee suurimmaksi puolueeksi.

Expressen nostaa perussuomalaisten suosion merkiksi siitä, että Suomessakaan ei ole keksitty lääkettä oikeistopopulismin patoamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat