Ruotsissa tavallisia ihmisiä ei enää testata koronan varalta, Suomessa tilanne kohta sama – "On ihan selvää, ettei siihen kovin pitkää aikaa mene"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Katso video: Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?

Ruotsissa Tukholman suuralueella ei enää testata tavallisia kansalaisia koronaviruksen vuoksi, vaikka ihmisillä olisi koronavirukseen viittaavia oireita. Testaus keskistetään vain terveydenhuoltohenkilökuntaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että toimenpide naapurimaassa johtuu siitä, ettei koronavirustartunnan saaneiden tartuntaketjuja ole pystytty enää selvittämään, eikä rajaamaan.

– Ruotsissa tuli jo eilen vastaan tilanne, etteivät he voineet enää selvittää, mikä se tartuntaketju on. Kun mekään emme pysty enää selvittämään eli rajaamaan (mistä tartunta on peräisin), olemme sen jälkeen samassa tilanteessa kuin Ruotsi eli sitten on enää turha lähteä testaamaan, Varhiala kertoo.

Varhialan arvion mukaan Suomessa pystytään vielä tällä hetkellä seuraamaan, mistä tartunta on peräisin. On kuitenkin vain ajan kysymys, milloin seuranta ei enää onnistu.

–Kyllä se ihan selvä on, ettei siihen kovin pitkää aikaa mene, Varhiala toteaa.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että Ruotsin uuden linajuksen mukaan ihmiset saattavat siis sairastaa koronaviruksen, saamatta tietää siitä koskaan. Ruotsin viranomaisten mukaan vähäoireiset ihmiset sairastavat kotona, ja vakavaoireisemmat hankkiutuvat sairaanhoidon piiriin.

Lue myös:

    Uusimmat